Vil ha særegen turistskatt for cruiseindustrien

Zanoni Utne minner om at resten av reiselivet bidrar sterkt til fellesskapet; med formuesskatt, eiendomsskatt, vanlig inntektsskatt, arbeidsgiveravgift og moms.

Zanoni Utne minner om at resten av reiselivet bidrar sterkt til fellesskapet; med formuesskatt, eiendomsskatt, vanlig inntektsskatt, arbeidsgiveravgift og moms. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Cruiseindustrien bør få en særegen turistskatt, sier Barbara Zanoni Utne.

DEL

Hun er femte generasjons eier av Hotel Ullensvang og leder i interimsstyret for Norsk Industris medlemshoteller.

I et uttalelse til norskindustri.no foreslår Utne at også Airbnb bør skattlegges og at inntektene fra disse skattene bør komme landbasert reiseliv til gode.

Hun grunngir forslaget om cruise-skatt slik:

– Det handler blant annet om «people pollution», altså at småsteder som for eksempel Flåm eller Geiranger «oversvømmes» av cruise-reisende. Videre er det en kjensgjerning at mange av skipene som benyttes i cruise-trafikken forurenser kraftig. Minst like viktig er det at cruise-turistene bidrar mye mindre til AS Norge enn for eksempel vanlige hotellgjester, sier hun.

Cruise-trafikken til Norge har økt kraftig de siste tiårene og næringen forventer fortsatt muligheter for vekst.

Zanoni Utne minner om at resten av reiselivet bidrar sterkt til fellesskapet; med formuesskatt, eiendomsskatt, vanlig inntektsskatt, arbeidsgiveravgift og moms.

– Momsen har økt med 50 prosent i løpet av et par-tre år, uten at det brukes mer fra det offentlige sin side på reiseliv. Sannheten er at Norge AS aldri har prioritert reiselivet. Det er underlig, gitt at den siste Menon-rapporten viser at reiselivet bidrar utrolig mye til verdiskapingen her i landet. Min konklusjon på dette er at våre næringsorganisasjoner har sviktet, det er deres oppgave å gjøre reiselivet til en respektert næring, sier hun.

Artikkeltags