Dette irriterer båtførere: Voksne menn er verst

Hver sommer patruljerer politibåten kysten for å sjekke om fritidsbåtførerne følger lover og regler.

Hver sommer patruljerer politibåten kysten for å sjekke om fritidsbåtførerne følger lover og regler. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Hordaland irriterer en av tre båteiere seg over andres speedkjøring på sjøen.

DEL

En fersk undersøkelse av Ipsos for Gjensidige fastslår at hele 34 prosent av båteierne i Hordaland opplever ofte eller av og til at andre på sjøen bryter fartsgrensen og er til sjenanse.

—Senk farten

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige oppfordrer eiere av båter og vannscotere til å ta mer hensyn.

—Undersøkelsen viser at folk er irritert over høy fart, støy og kjøring nærmt land. En del båteiere må senke farten, og bidra til at det blir hyggeligere for alle, sier Arne Voll til BA.

Han tilføyer at det så langt i år er meldt inn færre skader enn ventet.

—Båter og vannscotere drives av stadig større maskiner. Det betyr større potensiale for mer støy og høyere fart, fremhever Arne Voll. Nå får han støtte av båtpolitiet.

Fire verstingområder

—Vi opplever at det er fire verstingområder hvor fartsgrensene på sjøen brytes hyppig. Det er Dolviken, Nordåsvannet og Vågen i Bergen, og Hauglandsosen i Os kommune, sier politibetjent Petter Hordnes. Etter års erfaring om bord i politibåten mener han det ikke er forskjell på vannscotere og båteiere.

—Vi ser at mange båteierne er like gale på sjøen. I tillegg representerer båtene som bryter fartsgrensen en større fare for andre enn vannscotere, sier han.

Voksne menn

Verstingene på sjøen er i hovedsak menn over 30 år. Bare unntaksvis blir kvinnelige båtførere stoppet av politibåten.

På sjøen bruker ikke politiet laser, men skjønnsmessig vurdering av fart.

—Med trente øyner er det lett å se om en båt bryter grensen, sier politibetjenten. Hvor mange båtførere politiet har bøtelagt så langt i sommer, er ikke mulig å få svar på i ferietiden.

—Vi har bøtelagt en god del, men ikke flere enn tidligere. Med kapasitet til å være i Nordåsen på flere findager, kunne vi skrevet virkelig mange bøter. Nordåsen er verstingområdet nummer en, sier han. Fartsboten på sjøen er 1500 kroner.

Tre i promille

Ifølge Petter Hordnes avslørte politiet en del mer promillekjøring på sjøen enn vanlig i mai.

—I år har vi absolutt møtt mange fulle båtførere. Den verste, en voksen mann i bergensområdet, hadde tett oppunder tre i promille. Han fikk vi tips om, og slike tips setter vi stor pris på, sier Petter Hordnes.

Forrige helg holdt politibåten og Kystvakten oppsyn med båttrafikken til og fra Tysnes-festivalen på Våge.

—Vi testet en god del, men ingen båtførere oversteg promillegrensen, sier politibetjenten, og føyer til at denne helgen og fremover vil politiet skjerpe innsatsen mot promille og grisekjøring på sjøen.

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

 

 

Artikkeltags