Gå til sidens hovedinnhold

NRK: Helge André Njåstad (Frp) kombinerte familieturer til flotte hoteller med jobbmøter på Stortingets regning

Artikkelen er over 2 år gammel

Revisorforeningen mener tilliten til Stortinget kan svekkes om ikke reisereglene ryddes opp i.

Et knippe interessante hotellbesøk dukket opp da NRK sjekket reiseregningene til stortingsrepresentant Helge André Njaastad (Frp) fra Austevoll.

2. august 2018 dro Frp-toppen og sønnen til Bergen, hvor de bodde på nyoppussede Hotel Norge. Formålet for turen var, ifølge reiseregningen, deltakelse på veteranbåtfestivalen Fjordsteam. Regningen for hotellovernatting, kostgodtgjørelse og kilometergodtgjørelse kom på 2666 kroner.

NRK avslører imidlertid at Njåstad ikke var invitert til festivalen.

Njåstad besøkte veteranskipet MS «Sunnhordland». Daglig leder i driftsselskapet er Sigbjørn Framnes, gruppeleder i Stord Frp.

– Jeg sa til Njåstad at han måtte komme baki båten neste gang han var i Bergen, og det gjorde han den helgen, sier Framnes til NRK.

Njåstad ser på reisen som uproblematisk.

– Jeg fulgte MS «Sunnhordland» på turen til Bergen. Fjordsteam er et viktig kystkulturarrangement, og jeg syns det er viktig at vi stiller opp og hedrer kystkulturen. Jeg hadde også møte med næringslivsfolk utover den kvelden, sier han til NRK.

– Jeg hadde jo en funksjon ved at jeg var invitert av veteranbåten. Merkostnader for at sønnen min blir med er ikke fakturert Stortinget. Det er regelverket vi har at reiser er å anse som tjenestereiser med mindre de er helt private, svarer Njåstad på spørsmål om det er riktig at skattebetalerne faktureres for deltakelse på en festival der han ikke hadde noen offisiell funksjon.

Njåstad har foreløpig ikke besvart BAs henvendelser.

Saken fortsetter under bildet.

 

Leiebil til Dr. Holms

Turen til hjemfylket var ikke første gangen Frps finanspolitiske talsmann kombinerte familieturer til fine hoteller med jobbmøter.

I påsken 2016 dro Njåstad til Geilo. Sammen med sin daværende samboer kjørte han med leiebil fra Oslo til skidestinasjonen onsdag i påskeuken. Skjærtorsdag la Njåstad ut et bilde fra løypene med sønnen, og skrev «Liten svipptur til Geilo for å hente (...) som har vært på ferie med besteforeldrene. Han er blitt kjempeflink på ski!»

Njåstad fikk dekket til sammen 5733 kroner av Geilo-turen for utgifter til hotellovernatting på Dr. Holms Hotel, leiebil og diett. På reiseregningen står det oppført møter med Tippetue Arkitekter og Privatmegleren om plan- og bygningsloven.

Møtene var med Mette Rakner fra arkitektfirmaet og Yngve Fløisand i Privatmegleren. Ekteparet kjenner, ifølge NRK, Njåstad privat. Ifølge austevollingen foregikk møtene i lobbyen på hotellet, og senere på kvelden i en privat leilighet på Geilo.

Njåstad mener at reiseregningen er i tråd med Stortingets regelverk, og ikke en privat reise.

– Da hadde jeg møte med ulike næringsaktører fra Bergen som hadde innspill til plan- og bygningsloven. Så kombinerte jeg det med å ta sønnen min med tilbake, sier Njåstad til NRK.

– Hadde det kun vært private gjøremål er det en privat reise og ville ikke blitt fakturert, men har var det møte i forbindelse med plan- og bygningsloven som var praktisk å legge dit, legger han til.

– Et anbefalt sted å besøke

Noen måneder senere, i juli 2016, tok Njåstad med seg familien til Støtvig Hotel i Østfold, ifølge Visit Norway et av Oslofjordens mest anerkjente badehoteller. De tok inn på to hotellrom. Ett av rommene ble ført opp på reiseregningen, sammen med bompenger, kjøregodtgjørelse og diett – til sammen 2675 kroner.

Turen ble kombinert med et møte med Frederikke Stensrød, Frps daværende varaordfører i Råde kommune. Hun forteller til NRK at Njåstad tok initiativ til møtet, som varte et par timer.

– Njåstad var innom og sa hei, og jeg viste ham litt rundt, sier Stensrød.

– Han sa at det var viktig for ham å komme ut og se kommunene. Og så var det jo dette at Støtvig var et anbefalt sted å besøke, da, legger hun til, og bekrefter at Njåstad ga uttrykk for det.

Njåstad hevder at hotelloppholdet ikke var hovedgrunnen til reisen.

– Hovedgrunnen var å få inntrykk av kommunereformen ved å se forholdene lokalt, og ikke bare på et kart i Oslo. Jeg tror det blir bedre beslutninger av det, sier han til NRK.

– Sånn går det ikke an å ha det

Revisorforeningen mener at Stortingets regelverk for reiseregninger ikke er godt nok, og at Stortinget må rydde opp.

– Det er mulig Njåstad er innenfor Stortingets regelverk, men da er det på tide at stortingsrepresentantene, presidentskapet og administrasjonen setter seg ned og diskuterer om dette er et regelverk man er tjent med, sier direktør Per Hanstad i Revisorforeningen til NRK.

I fjor satte Aftenposten søkelyset på Stortingets pengebruk, og avdekket blant annet at den profilerte Frp-politikeren Mazyar Keshvari hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Keshvari ble senere anmeldt av Stortingets administrasjon.

– Jeg tror dette har med hele tilliten Stortinget er avhengig av. De må ha tillit hos folk flest. Når folk hører denne typen historier så stiller de spørsmålstegn ved om dette er en fornuftig måte å benytte skattebetalernes penger på, sier Hanstad, og legger til:

– Regelverket er altfor generelt. Slik jeg oppfatter det er det subjektive vurderinger hver representant gjør som avgjør om reisene deres er innenfor eller utenfor. Sånn går det ikke an å ha det. Det er ingen andre jeg er kjent med som har det på den måten.

Kommentarer til denne saken