Gå til sidens hovedinnhold

Norsk Industri-sjef: – Ekstremt dramatisk

Artikkelen er over 1 år gammel

Kombinasjonen av børsfall og oljeprisfall på samme tid er ekstremt dramatisk for norsk økonomi og eksportindustrien, sier sjefen i Norsk Industri.

– Nå kommer det to veldig sterke anslag mot industrien samtidig, påpeker Stein Lier-Hansen, som leder bransjeorganisasjonen for norske industribedrifter.

– Viktige handelspartnere sliter med sin økonomi og da vil eksporten fra Norge gå ned, konstaterer han.

Koronautbruddet har senket både børser og oljeprisen kraftig. Han sier begge deler hver for seg er dramatisk for norsk økonomi og spesielt eksportindustrien. Nå er det dobbelt opp.

– Det er ekstremt dramatisk

Lier-Hansen spår i første omgang flere permitteringer, men dersom koronakrisen vedvarer, vil det bli oppsigelser og økende arbeidsledighet.

Han trekker spesielt fram industrien på Raufoss, som leverer deler til tysk bilindustri, som utsatt.

– Med det som skjer i Tyskland nå, regner jeg med at det blir mindre og mindre eksport, sier han.

Lederen for NHOs største forening har imidlertid tro på godt samarbeid med myndighetene for å lette situasjonen og viser til gode erfaringer både fra finanskrisen i 2008–2009 og oljeprisfallet i 2014.

– Det vi ønsker, er tiltak fra myndighetene som demper presset på bedriftenes likviditet, som utsettelse på betaling av arbeidsgiveravgift og formuesskatt. Den type tiltak gjør at du kan holde hjulene i gang, sier han.

Kommentarer til denne saken