Nettavisens ferske Oslo-måling peker mot et politisk jordskjelv i emning.
I sentrumsbydelene stemmer sier 38 prosent av de som har bestemt seg, eller fire av ti velgere, at de vil stemme enten Rødt, SV eller Miljøpartiet De Grønne.
I tillegg kommer 20 prosent som ennå ikke har bestemt seg.
Nå har ledende Ap-folk som tidligere statssekretær og Dagsavisen-redaktør Arne Strand blod på tann: - Hvis Sp fortsatt ikke vil ha noe med SV å gjøre, kan Støre bytte ut Sp med MDG. Hans regjering vil da regjere med Rødts støtte i Stortinget, skriver han i en analyse hvor han kårer Rødt som vinneren i juni.
Det er nok mer en ønskedrøm fra Arne Strand enn en realistisk analyse, selv om Arbeiderpartiet og de tre partiene på ytre venstreside fikk 82 mandater på den siste målingen i Dagens Næringsliv - og altså fattige tre mandater unna flertall.
Men skulle det slå til, må Ap regjere med støttespillere som ønsker massive skatteøkninger på mellom 15 og 30 milliarder kroner, og økte skatter for alle som tjener over 600-750.000 kroner. Pluss gjeninnføring av arveavgiften og knallhard beskatning av dem med store formuer.
Oslo-målingen som Sentio har utført for Nettavisen viser at både Rødt og MDG får to mandater hver i Oslo.
Det er historisk bra for de to partiene som helt nylig sto i en alvorlig konflikt rundt mistilliten mot tidligere byråd Lan Marie Berg for dårlig styring og mangelfull informasjon om vannforsyningsskandalen og kostnadssprekken på 5,2 milliarder kroner.
Hvis det skulle skje at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre vraker Senterpartiet og får flertall sammen med SV, MDG og Rødt, er det den mest radikale regjeringen siden 2. verdenskrig.
Kortversjon av historien: Arbeiderpartiet meldte partiet inn i Den kommunistiske internasjonale (Komintern) i 1919, men gikk ut igjen fire år senere. Men partiet var fortsatt svært venstrevridd, og da Christopher Hornsrud (Ap) dannet regjering i 1927, uttalte Kong Haakon de berømte ordene om at han også er kommunistenes konge.
Etter 2. verdenskrig har Arbeiderpartiet vært sosialdemokratisk, og selv om SV har sittet i regjering, så er det altså 100 år siden uttalte kommunister har fått en hånd på rattet.
På siste landsmøte valgte et klart flertall i Rødt følgende formulering inn i partiprogrammet: «Rødt støtter grunnprinsippene «yte etter evne, få etter behov». Det var dette Karl Marx kalte kommunisme».
I sentrumsbydelene i Oslo har Arbeiderpartiet og de tre partiene på venstre fløy totalt 56 prosent av stemmene blant de som har bestemt seg. I tillegg kommer 20 prosent som fortsatt sitter på vippen.
Sentio-undersøkelsen har 800 respondenter, mens Oslo har om lag 460.000 stemmeberettigede. Feilmarginen varierer fra 1,5 til 3,5 prosentpoeng, så små forskjeller i tabellen må tolkes med forsiktighet.
Men hovedbildet er ganske klart blant de som har bestemt seg:
- MDG står sterkt blant velgere under 30 år, mens Rødt har mange tilhengere som er over 60 år.
- De røde partiene står klart sterkest i sentrumsbydelene, og blant kvinner.
- Rundt 20 prosent av velgerne er fortsatt usikre, flest blant dem under 30 år.
I Oslo tyder gallupen på et klart generasjonsskifte. Blokkene er omtrent like store blant folk i 40-åringene, men blant de som er eldre enn det dominerer de borgerlige partiene. Dette gjelder spesielt for Høyre.
Gallupen indikerer også at høyre/venstre-aksene i politikken svekkes, noe som gjør at skillet mellom øst og vest ikke lenger er så ekstremt som forskjellen mellom sentrum og de ytre bydelene. De nye skillelinjene går på klimapolitikk versus bilkjøring og identitetspolitikk - altså i mindre grad om økonomiske forskjeller.
Mens enkelte Ap-folk håper på at Ap-leder Jonas Gahr Støre kan velge mellom Senterpartiet og partiene på ytre venstre, fremstår et annet alternativ som like sannsynlig - nemlig at Ap-lederen må ha støtte både fra Senterpartiet og partiene til venstre. Det blir i så fall en politisk balansekunst av stort format.
Senterpartiet og MDG er på hver sin planet, og det blir ikke enkelt å forene en distriktspolitiker som Trygve Slagsvold Vedum med venstrepartier som har basen sin på Tøyen og Grünerløkka.