I fjor svindlet hordalendinger Nav for 29 millioner

Sykefravær Odda. Illustrasjonsfoto

Sykefravær Odda. Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nav anmelder stadig færre for trygdesvindel på landsbasis. Hordalendingene bidrar ikke i riktig retning.

DEL

Totalt ble 1048 personer anmeldt for trygdesvindel i fjor. 139 av disse hadde adresse her i fylket, skriver BA.

Les også: – Loppar oss for alt

Samlet skal de ha svindlet storsamfunnet for drøyt 29 millioner kroner, bare knappe to millioner mindre enn det oslofolk svindlet for.

Avdelingsdirektør i Nav Kontroll Vest, Gerda Sirnes, mener A-krimsenteret i Hordaland er noe av grunnen til at antall saker og summen fra Hordaland øker.

A-krim-resultater

– Hordaland hadde landets første A-krimsenter, og det har nå fått noen års erfaring der de har utviklet bedre metoder som igjen avslører flere saker, sier Sirnes.

Utviklingen i A-krimsamarbeidet vises igjen på tallene. Mens den anmeldte summen knyttet til A-krimsaker var 8,3 millioner i Hordaland i 2016, var tallet 13,8 millioner i fjor.

De fleste anmeldte tilfellene knytter seg til personer som ikke melder fra om at de er i arbeid, og dermed mottar både lønn og trygd. Dette tallet varierer naturlig fra år til år.

Øker i vest

Mens samtlige av de andre store fylkene kan registrere en nedgang i antall anmeldte saker de siste årene, går Hordaland motsatt vei. I 2015 anmeldte Nav 112 personer for svindel, i 2016 var tallet 122, mens det altså i fjor var 139. Tilsvarende tall for Oslo er 255, 203 og 167.

Gerda Sirnes påpeker at det ikke er noe mål i seg selv med et høyt antall anmeldte saker.

– Vi vil helst bruke mer av ressursene våre på å drive mer forebygging, sier hun.

90 prosent etterforskes

Også samlet anmelder Nav stadig mindre svindel av trygdepenger. I 2015 ble 1472 tilfeller anmeldt, i 2016 var tallet 1166, mens det altså i fjor var nede i 1048 personer.

I en pressemelding skriver Nav at rundt 90 prosent av de anmeldte forholdene blir etterforsket av politiet. De fleste kan vente seg en reaksjon, går det frem av meldingen.

– Trygdesvindel er alvorlig kriminalitet, og bryter ned tilliten til velferdsordningene. Vi er derfor svært fornøyd med politiets arbeid i våre saker, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken