Den store surfedagen

I dag har du surfet mye privat på jobb-PC-en, i alle fall hvis vi skal tro forskerne.

I dag har du surfet mye privat på jobb-PC-en, i alle fall hvis vi skal tro forskerne. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I dag har du surfet mye mer privat på jobb-PC-en enn det du pleier. Her kan du finne ut hvorfor!

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

Like etter overgangen til sommertid bruker vi nemlig mer av arbeidstiden til privat nettsurfing. Den første mandagen etter at vi har stilt klokka, skiller seg klart ut.

Nettsøk knyttet til forskjellige former for underholdning, øker kraftig mandagen etter at vi går over til sommertid, skriver Forskning.no og viser til forskningsrapporter fra blant annet amerikanske Penn State University i USA og to universiteter i Singapore.

Rundt en tredel av verdens befolking omfattes av en ordning med sommertid.

Økt privat nettsurfing på jobb i slike overgangsfaser vil kunne gi potensielt store tap i produktiviteten på arbeidsplasser, skriver forskerne i en pressemelding fra Penn State.

De spør seg om myndighetene i land med sommertid bør ta en ny vurdering av fordeler og ulemper med ordningen.

Da klokka ble stilt en time fram natt til søndag, mistet vi i snitt 40 minutters søvn, ifølge forskernes undersøkelser.

De viser til tidligere dokumentasjon på at folk som er trøtte utviser dårligere selvkontroll - og at dette dermed vil friste arbeidstakere til flere nettpauser.

I et eget eksperiment viser det seg at fristelsene fort blir store. Personer med liten søvntid, fulgte dårligere med på en kjedelig forelesning via nettet, og brukte i stedet mer tid på privat surfing.

Også søvnforstyrrelser hadde samme effekt.

Her viste det seg at deltakerne i snitt brukte 8,4 minutter mer til surfing for hver time med opplevd søvnforstyrrelse i løpet av en natt.

Forskningen skal publiseres i Journal of Applied Psychology.

Forskerne mener ellers at arbeidsgivere kan bidra til ansattes selvkontroll over privat nettsurfing på jobben ved å oppfordre til nok søvn.

Dessuten bør man for eksempel tilbyr noen pauser som kan vies spesifikt til private gjøremål på nettet.

I år ble klokka som kjent stilt én time fram fra 02 til 03 om natten søndag 25. mars. De fleste land i Europa har de årvisse skiftene mellom vintertid (normaltid) og sommertid.

Et unntak er Island som kun kjører normaltid, et annet er Russland som fra i fjor besluttet å gå tilbake til kun sommertid. (ANB)

Her kan du lese mer om sommertid og uproduktiv arbeidstid

Artikkeltags