Milliardene skulle gå til å oppgradere vannkraftverkene i Røldal-Suldal, skriver E24.

Men nå blir investeringene satt på vent.

– Prosjektet blir lagt bort. Med de nye skattereglene så er det rett og slett ikke lønnsomt, sier Lyses administrerende direktør Eimund Nygaard.

Nygaard sier at hvis regjeringens forslag til ny skatt blir vedtatt, så vil planene om oppgradering falle helt bort. Han mener beslutningen var enkel å ta ettersom oppgraderingen ikke vil være lønnsom.

Verre enn ventet

– Jeg hadde forventet at det kom noe, men det var langt verre enn det jeg trodde, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la onsdag fram det nye forslaget til skatteøkning for oppdrettsselskaper og kraftselskaper.

For kraftselskapene innebærer det økt grunnrenteskatt og en ekstraskatt på 23 prosent av den delen av kraftprisen som overstiger 70 øre/kWh.

Bryter løfter

Frp anklager nå regjeringen for å svikte norsk vannkraftproduksjon og mener de foreslåtte skatteskjerpelsene er et direkte brudd med løftene i regjeringsplattformen.

Partiets energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen viser til at regjeringspartiene i Hurdalsplattformen slår fast at det skal satses på økt norsk vannkraftproduksjon, blant annet gjennom oppgradering og fornyelse av eksisterende kraftverk.

– Dette er et direkte brudd med løftene i Hurdalsplattformen og vil føre til mindre kraftproduksjon fremover. Dette er å svikte norsk vannkraft, sier han.