Turiststrømmen til Norge øker kraftig. Det gjør også misnøyen blant befolkningen i pressområdene. Nå ønsker et stort flertall å innføre turistskatt.

Det skriver Aftenposten.

Pressområdene for turistindustrien i sommersesongen er ifølge Innovasjon Norge Bergen, Stavanger, Ålesund, Stranda (Geiranger), Lofoten, Aurland, Stryn og Longyearbyen.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Innovasjon Norge er misnøyen nå stor blant to tredeler av lokalbefolkningen i disse områdene: 69 prosent sier turister medfører forsøpling, 62 prosent sier de sliter ned naturen og 65 prosent vil innføre turistskatt.

Innovasjon Norge begynte å samle inn data om folks holdninger til turister i fjor. En viktig grunn var at de ønsket å vite om norske turistmål er i ferd med å følge etter en rekke europeiske byer.

I populære byer som Dubrovnik, Barcelona og Venezia har det vært omfattende protestaksjoner mot masseturismen. Det er spesielt cruiseturistene som blir uglesett. Også langs norskekysten tar stadig flere til orde for å begrense trafikken av enorme cruiseskip.

(©NTB)