Naturen og livet sett i retrospektiv

DEL

Bok Omtale ved Mette Bleken, Tone Aanderaa (tekst og foto): PUST Fugler puster annerledes. Utgiver: Art Sanctuary

Tone Aanderaa er billedkunstner, fotograf, forfatter og kurator. Hun er fra Kysnesstrand i Jondal, men nå bosatt i Belgia.

Der har hun og mannen i en årrekke invitert publikum inn i en stor hage utenfor Brüssel, sommerstid; The enchanted garden. Parken er fylt med skulpturer og installasjonar fra et internasjonalt kobbel kunstnere. Noen av Aanderaa sine kolleger fra Harding Puls har også vært representert der.

Skrivekunsten hennes har vært rettet både mot barn (som i Plüme i den fortryllede hagen) og mot voksne (som i Poetiske voggesanger).

.


PUST for voksne

Med verket PUST er målgruppen den voksne garde.

Gjennom betraktninger, erfaringer og tanker i form av dikt og foto, skaper Aanderaa her et univers leseren/betrakteren kan gå inn i og selv oppleve. Som en ny verden eller en verden med gjenkjennelse.

Verket er både et pust, eller kanskje også en vind, og et rom å puste/meditere/tenke i.

Fotografiene spenner fra panoramabilder til detaljer. Noen går over to sider. Bildene inviterer oss til å stoppe opp, til på SE.

Diktene er fortellinger og betraktninger som står på egne ben, men også som deler som til sammen danner en større helhet.

Mellom linjene

I Aanderaa sine tekster er det også mye å finne mellom linjene. Som alt du kan oppdage om når du går på gamle eller nye stier. Det gjelder å være våken og mottagelig.

Diktene er rom leseren kan gå inn i, de er ord man kan rette mot seg selv. Sammen danner de en rød tråd. Nei, heller en sølvskimrende streng som fuglene innimellom setter seg på.

PUST er en kjærlighetserklæring til naturen. Aandereaa peker både på vårt ansvar for den og på forgjengeligheten.

Samtidig handler tekstene om selve livet, om å se seg tilbake, om å bære på erfaringer, på sorg, om å bære en maske og om å ta den av.

Fra En hel verden:

(...) Men selv demoner kan bli vakre/ når månen ser på dem/ og hule stemmer blir et kor/ av flerstemt harmoni/ når en måne nynner bakom (...)

I mange av Aanderaa sine malerier er borger, fugler og trær element som går igjen. Disse symbolene dukker opp i diktene også, som i Minnenes borg:

(...) Rundt borgen planter jeg/ en sirkel av bjørker/ som står i et rosehav ( ...)


Se bilder og tekst?

Kunstneren kan gjerne stille ut fotografiene - alene eller med følge av tekstene. Bildene er reise på gjengrodde stier, vandring i fjære, tur langs fjorden - og inn i oss selv.

Diktet Sølepytten og fotoet som følger det, rommer hele universet. Det er det store i det lille.

PUST ble lansert like før årsskiftet. Aanderaa valgte å utgi verket som e-bok.

Vil du ha et fysisk - og eventuelt signert - eksemplar, er det også mulig.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken