Blåser liv i høgtalaren

Bionor-høytaleren fra Odda Kino

Bionor-høytaleren fra Odda Kino

Artikkelen er over 13 år gammel

Monovinylhorn som spillar på Hardanger Hotel lørdag formiddag, tar denne merkelige utstillingsgjenstanden i bruk.

DEL

- Den skal på ny få spille filmmusikk fra 50-80 tallet om enn i en annen setting, skriv Lars Tørresen i ein epost. Han skal sammen med Per Morten Ekerhovd og Frode Grytten underholde litteratur- og filminteresserte gjester lørdag formiddag på Hardanger Hotel.

- Vi har funnet fram musikk som kan stå til tekstene Frode Grytten skal lese. Det handler mye om nostalgi, kinominner, etter "cinema paradiso"-konseptet, skriver han videre.

Hornhøytalere som denne formidler det emosjonelle i musikken svært godt, på en helt annen måte enn vi er vant med fra vanlige hifianlegg. Det oppleves mer som en "live" situasjon med band på scenen.

Japansk mono-pickup

- Jeg har laget en spesiell mono for-forsterker til bruk sammen med en spesiell japansk mono pickup.

Alle forsterkere er basert på rørteknologi som var vanlig den gang kinoen var ny. Til og med platespilleren er fra 60-tallet, den beste som var å få den gangen.

Dette anlegget er spesiallaget med tanke på å få best mulig lyd ut av en hornhøytaler og de tekniske løsningene så vel som valg av komponenter er basert på 20 års erfaring med å bygge lydutstyr for avspilling av vinylplater.

Filminteresserte som berre kan drøyma tilbake til gode kinominner, kan altså få ei fin støtte i Monovinylhorn på laurdag.

Artikkeltags