Gå til sidens hovedinnhold

Gjør tekstilarven til kunst

Silje Solvi med foto og installasjoner i Galleri Puls

Artikkelen er over 3 år gammel

Utstillingen Memorabilia - verdt å huske - er verdt å få med seg. Silje Solvi gir kjente gjenstander nytt liv.

Galleri Puls satser for tiden på «sine egne», og inviterer medlemmer i Harding Puls til å stille ut. Kunstnerorganisasjon har mange kunstnere på høyt nivå å by på. Tekstilkunstner og fotograf Silje Solvi er av dem. Hennes måte å forene ulike teknikker og uttrykk er særpreget.

Agnete Sivertsen, styrer på Hardanger folkemuseum, har samarbeidet med Solvi i flere prosjekt:

– Fra museet kjenner vi ofte objektene som gjenstander i magasin, dokumenterert med nummer, materiale og andre harde fakta. Vi fotograferer og slår fast at «dette er en kjole». Hos Silje får gjenstandene også være noe annet. Og de får andre kvaliteter. Det er så gjennomført, så nydelig, sa hun da hun åpnet utstsillingen.

Tekstiler blir landskap - eller skulptur; som et gammelt kaps.

Nye fotografier er trykket på akvarellpapir. I tillegg vises noen tidligere, trykket på aluminiumsplater.

Solvi er utdannet tekstilkunstner, og er bosatta på Sollesnes i Jondal. Hun kretser i mange av fotografiene om detaljer. Hun bruker bevisst detaljer, tekstur, farger, lys og flater. Slik kan noen av dem bli abstrakte og gi grunnlag for assosiasjoner. Og vekke minner. Kunstneren er opptatt av tradisjoner, arv og ritualer - og bruker gjerne lang tid på verkene.

Mye tid

Som i Brotsykke. Her har hun malt mønster fra en tapet i mormorens hus med akryl på lerret, brodert det vakre Odveig Klyve-diktet Broderi - og brodert mormor, morfar og mor fra et familiealbum. Hun har abstrahert pikslene i fotografiet, og overført dem til seilduk i brodert form. På nært hold er det tett i tett med grå «blomster», men på avstand er det tydelige portrett.

Silje Solvi har en installasjon av gamle små brikker; broderte og heklede, som har gitt mønster til installasjonen med papirklipp. Det igjen er inspirert av hennes tidligere arbeider med å skjære hardangersømsmønstre med skalpell i seilduk.

– Jeg liker å jobbe i ulike materialer og med ulike teknikker, sier hun om mellomspillet.

Som Sivertsen også påpekte; Solvi tar et uttrykk fra ett felt, og bruker det i et annet. Det er fascinerende.

Utstillingen varer til 26. august - og bør være et «must».

Kommentarer til denne saken