Julekos med Lothepus

KLAR FOR BASAR: Manager Linda Børnes retter på halstørkleet til Finn Tokvam. Antrekket må sitte når 			          populærorkesteret inviterer til basar i Grieghallen. FOTO: OLAV GORSETH

KLAR FOR BASAR: Manager Linda Børnes retter på halstørkleet til Finn Tokvam. Antrekket må sitte når populærorkesteret inviterer til basar i Grieghallen. FOTO: OLAV GORSETH

Artikkelen er over 1 år gammel

Populærorkesteret Finn Erix beriker Bergens kulturliv med verdens største basar i Grieghallen.

DEL

(Bergensavisen) Finn Tokvam og Halvor Folgerø lover både prolog, årer med fruktkurv, nisse, orgelmusikk og følsom opplesning av juleevangeliet. Bybefolkningen skal få en god dose av basarkulturen fra bygdene. Her handler det om tung og lang tradisjon.

– Folket i byene har vært avspist med bingo. Det blir ikke det samme, sier Finn Tokvam.

Naturlig galskap?

Torsdag er altså selveste storsalen i Grieghallen rigget til basar.

– Stormannsgalskap, rett og slett. Vi hadde flere fulle hus i Logen i fjor, så da tenkte vi at det kunne gå bra, sier Folgerø.

– Jeg oppfatter det ikke som stormannsgalskap. Tvert imot. De fleste av oss har vokst opp og debutert seksuelt i eller utenfor et samfunnshus i en bygd. Grieghallen er Bergens svar på Trudvang eller Samhald, for å nevne to samfunnshus vi kjenner, sier Tokvam.

Stemingsfullt

Populærorkesteret har spilt i Grieghallen en gang før, med Sissel Kyrkjebø. Hun kunne ikke være med denne gangen, men Finn Erix har mange andre gjester.

– Frode Grytten skal lese prolog, eller rettere, hans legendariske figur, lokalavisredaktøren, gjør det, sier Tokvam.

– Den ordentlig julestemningen kommer nok når Lothepus skal lese juleevangeliet, akkompagnert av sakral orgelmusikk, sier Folgerø.

– Er ikke han på strålebehandling?

– Jo. Kan hende han er litt radioaktiv, så vi har med geigerteller og vil sjekke becquerelnivået. Vi kommer nok til å holde en viss avstand til oppleseren, for sikkerhets skyld, sier Tokvam.

– Vi har hatt leseprøver med ham. Vi måtte prøve å plukke av ham den verste bannskapen, sier Folgerø.

Forsterket

Populærorkesteret har forsterket seg med andre musikere for anledningen.

– Tarjei Strøm (Datarock og Ralph Myers bl.a.) sitter bak trommene. Sigbjørn Apeland skal traktere trøorgel, hammord-orgel og Grieghallens enorme kirkeorgel. Odd Erik (Lothe) tar seg av stueorgelet, så det blir orgelbrus som aldri før, sier Tokvam. Populærorkester nevner flere musikalske gjester, men på en basar er utlodningen vel så viktig. I Grieghallen blir verdens største fruktkurv gjort klar.

– Den er så stor at det ikke blir bare kjekt å vinne den. Den må beveges på hjul. Men til gjengjeld så slipper vinneren å gjøre juleinnkjøp av frukt, grønt og sjokolade i år. Og av praktiske grunner får alle utdelt årer med billetten. Det er basarfaglig litt på kanten. Årer skal helst kjøpes, men det blir to trekninger og mange premier.

Populærorkesteret har også hentet profesjonell dirigent.

– Eivind Gullberg Jensen kommer rett fra Wiener Staatsoper til vår basar. Det blir nok en utfordring for ham å dirigere rytmeboks, men det får han ta. For oss i orkesteret blir det en utfordring å følge med, naturligvis, sier Tokvam.

Selv om det tynnes i rekkene, er basaren fortsatt levende i vestlandske bygder.

– Det er vel gjerne et bedehusfenomen?

– Jo, i enkelte områder. Men nå er det ikke så mange bedehus i Sogn, så der holdes basarene i samfunnshus, eller ungdomshus. Men det blir færre. Når traff du sist en sanitetskvinne under 60, forresten?

Populærorkesteret 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken