Gå til sidens hovedinnhold

Ber om utvidet kartlegging

Artikkelen er over 4 år gammel

Sverige og Finland blir bedt om å starte kartlegging av skrantesjuke (CWD).

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale oppfordret under Nordisk ministerråds møte i Ålesund våre to naboland til det, og sa at EU-kommisjonen har stor ansvar for å sikre medlemslandenes oppfølging.

Les også: Mattilsynet planlegg å utføre 1500 testar på villrein frå Hardangervidda

Norge skal i løpet av inneværende år ta rundt 20 000 prøver av ulike hjortedyr for å avdekke omfanget av den smittsomme sykdommen.

Dale mener det er på høy tid at andre land følger Norges eksempel og ber EUs helsekommisær sørge for at land som grenser til Norge nå gjennomfører omfattande kartlegging av sine hjortedyr.

– Skrantesyken smitter mellom dyr og det vil være nytteløst om Norge alene kjører et så omfattende kartleggingsprogram, sier Dale i en pressemelding, og viser til at dette er særlig viktig mot Sverige fordi ville dyr fritt krysser grensen.

EU har bestemt at våre naboland skal kartlegge for eventuell forekomst av CWD fra 1. januar 2018. Kommisæren forstår Dales utålmodighet, og vil drøfte forsering av planene med sine rådgivere i Brüssel.

Norges tiltak er dramatiske, og vil redusere norsk villreinbestand med 10 prosent. Stammen i Nordfjella på 2000 dyr er bestemt slaktet ned.

Les også: Bruk tida på ein god strategi

Kommentarer til denne saken