Det er fare for at over 30.000 blir tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i meklingen, som nå har pågått sju timer på overtid. Ettersom partene ikke var enige innen klokken 6, får ansatte som kan bli tatt ut i streik beskjed om å møte på jobb som planlagt søndag.

Disse blir bedt om å avvente videre beskjed om mulig streik. Lønnsoppgjøret legger rammer for forhandlinger i andre sektorer senere i år.

NTB får like før klokken 6 opplyst at meklingen fortsetter utover morgentimene. LO, YS og NHO har siden søndag klokken 10 sittet i mekling hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt.

Betydelig avstand

Partene ble imidlertid enige om å fortsette forhandlingene på overtid.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland informerte i 23-tiden om at det da var betydelig avstand mellom partene.

– Ingenting er avklart per nå. Det er fortsatt tøffe forhandlinger og betydelig avstand. Vi er i gang med møter med alle partene, og det fortsetter, sa Ruland en time før fristen gikk ut.

Etter å ha informert pressen om at det fortsatt ikke var noen utvikling å melde om i meklingen, gikk Ruland tilbake til partene for å avklare ferden videre.

Sperret inne av koronaregler

Det kan bli forhandlinger langt ut i morgentimene, har NTB fått opplyst av kilder tett på forhandlingene.

På grunn av koronarestriksjonene sitter partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De får ikke forlate sine soner, eller gå fritt rundt på hotellet.

Partene får heller ikke forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel.

De mange tiltakene gjør forhandlingene mer komplisert enn vanlig, innrømmer riksmekler Ruland.

Kan bli sittende til morgentimene

Partene var fortsatt ikke sikre på at de kan unngå streik da tidsfristen gikk ut ved midnatt, får NTB opplyst. Det har imidlertid ikke vært streik i mellomoppgjøret i Norge siden før krigen.

– Jeg er alltid optimist og har tro på at vi kan løse dette i år også, sier Ruland.

Det kan bli storstreik, med over 30.000 arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik.

Uenige om lønn og løft for lavtlønte

Koronapandemien gjør forhandlingene ekstra utfordrende i år. Partene sitter ikke fysisk samlet på grunn av smittevernhensyn, noe som gjør meklingen ekstra krevende, har Ruland uttalt.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Dette blir trolig meklingens avgjørende punkt, ifølge FriFagbevegelse. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

(©NTB)