- Vi har satt Odda på kartet

SENTRALE VERV. Marianne Solheim fikk fornyet tillitt under landsmøtet til Demokratene i Norge forrige helg og ble gjenvalgt til organisatorisk nestleder. Kjell Einar Nilsen ble valgt inn i sentralstyret. Kåre Instanes som sitter i kommunestyret i Odda er på sjetteplass på partiets stortingsliste.  - Vi har satt Odda på kartet, mener Kjell Einar Nilsen.

SENTRALE VERV. Marianne Solheim fikk fornyet tillitt under landsmøtet til Demokratene i Norge forrige helg og ble gjenvalgt til organisatorisk nestleder. Kjell Einar Nilsen ble valgt inn i sentralstyret. Kåre Instanes som sitter i kommunestyret i Odda er på sjetteplass på partiets stortingsliste. - Vi har satt Odda på kartet, mener Kjell Einar Nilsen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Demokratene i Norge sitter i en vippeposisjon i Odda og har representanter både i kommunestyret, formannskapet og i driftskomiteen. Det blir lagt merke til sentralt i partiet.

DEL

Marianne Solheim og Kjell Einar Nilsen fra Odda sikret seg sentrale verv i partiet Demokratene i Norge (DIN) under landsmøtet forrige helg.

Nå vil de bedre ryktet til partiet og håper på å komme i vippeposisjon etter stortingsvalget til høsten - slik partiet er i kommunestyret i Odda.

Best i Odda

– Fremskrittspartiet svikter sine velgere. De er opptatt av å få statsrådsposter. Nå har velgerne et parti som står for det samme som FrP stod for før. Men vi har for eksempel en landbrukspolitikk som er bedre og en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Vi er mer klare i vår holdning. Vi snakker med klar stemme, sier Kjell Einar Nilsen, leder for DIN sitt lokalparti i Odda og nyvalgt medlem i sentralstyret i partiet.

HF møter Nilsen samme med Marianne Solheim etter frrige helgs landsmøte i Kristiansand, et møte hvor Solheim ble gjenvalgt som organisatorisk nestleder, og et møte som visstnok skal ha boblet over av positivisme og fremtidstro for det lille partiet som ofte blir plassert ytterst på høyre fløy på den politiske skalaen.

Nå vil partiet ta et oppgjør med kritikerne.

Ingen er bedre egnet til det enn representantene fra Odda, partiets utstillingsvindu. Etter kommunevalget i 2011 i Odda fikk partiet smått utrolige 6,3 prosent av stemmene.

– Vi var best av alle kommunene i landet. Det har blitt lagt merke til i Demokratene. Vi har satt Odda på kartet. Vi har fått to inn i sentralstyre fra Odda. Det er forbløffende, mener Nilsen.

Marianne Solheim har vært viktig i det lokale arbeidet. Nå har også partiet sentral oppdaget den friske oddingen som er utdannet hjelpepleier.

Bratt læringskurve

– Jeg skal være med å organisere partiet og opprette nye lag. Målet var at vi skulle ha fylkeslag i alle fylker. Det har vi nå oppnådd. Jobben er også å få frem og representere de som står øverst på listen som stortingskandidater, sier Solheim som fikk vervet første gang etter landsmøtet i fjor.

Gjenvalget var en solid tillitserklæring.

– Det hadde aldri skjedd hvis ikke det var for at Marianne har en høy stjerne i partiet. Hun er et utrolig talent, mener Nilsen.

Solheim kommer fra en familie som er politisk interessert. Med en onkel fra partiet Rødt skulle man imidlertid ikke tro at talentet valgte et parti som ofte blir sammenlignet med FrP. Høsten 2010 meldte hun seg inn i DIN.

Det har vært en bratt læringskurve.

– Men jeg har gode medarbeidere med meg, og jeg er interessert i år lære nye ting, konstaterer Solheim som også sitter i driftskomiteen i Odda. Foran stortingsvalget er hun nummer to på listen fra Hordaland.

Ifølge DIN er partiet i fremgang. Rundt 3500 registrerte medlemmer og 108 delegater på landsmøtet høres imidlertid litt lite ut for et parti som vil inn på tinget.

– Men det er en stadig tilstrømning av nye medlemmer og enkelte fylker skiller seg ut, sier Nilsen og peker på Hordaland, Trøndelag og Vest-Agder hvor DIN står sterkest.

Møtt med latter

Men det er i Odda partiet har gjort det best, og har med sine to representanter i kommunestyret en viktig posisjon i det tradisjonelt blodrøde Odda.

– Det er i ferd med å snu. Det er det også bevis på i budsjettsamarbeidet med Rødt og Ap, argumenterer Nilsen.

Under landsmøtet ble det enstemmig vedtatt at partiet definerer seg selv som er verdikonservativt sentrumsparti. De er ikke de første knytter til seg beskrivelsen verdikonservativ.

- Hvordan er den vedikonservative politikken til Demkoraten i Norge?

– De verdiene vi står for er å heve lønnsnivået for de svakeste gruppene. Få inn fri tannlegebehandling og at kommunen skal bedre de tjenestene de har ansvar for, sier Solheim før Nilsen skyter inn:

– Og så har vi elementer vi står alene om. Vi sier nei til bompenger og er for fri ferge, sier han.

– Når dere snakker om å komme i vippeposisjon har dere ofte blitt møtt med latter. Hvorfor tror du det er slik?

– Fordi vi har hatt dårlig valgoppslutning. Men det de ikke klar over at FrP er i tilbakegang. Det fører til flere velger til oss. Partiet har sitt utspring fra FrP. Det er der vi har vår ryggrad. Når folk oppdager det så...

– ...så er det det den som ler sist som ler best?

– Vi kommer til å le best. Det viser tilstrømmingen av nye medlemmer!

– Et verdikonservativt sentrumsparti. Harmonerer det med en streng innvandringspolitikk? Er dere ikke et verdikonservativt høyreparti?

– Vi er for strengere straffer for forbrytelser og er for en restriktiv innvandringspolitikk. Vi kan ikke ta imot all verdens ulykkelige. Sånn sett er vi høyrevridd, sier Nilsen og understreker at de vil ha rettferdighet i innvandringspolitikken.

Vil ikke støtte noen

Solheim viser til at partiet er opptatt av landbrukspolitikk og at DIN vil styrke Pleie - og omsorgsektoren i kommunene. Deler av det partiprogrammet bærer preg av både liberale og sosialistiske standpunkt.

Samtidig mener partiet at Norge må ut av Schengen-avtalen, EØS og EU.

– Fri bevegelse sørger for at arbeidere fra andre land tar jobbene fra norske arbeidere. Det er ingen kontroll ved grensen lenger, mener Nilsen.

– Men trenger ikke landet arbeidskraft da?

–Vi skal selvfølgelig ta imot arbeidsinnvandring hvis vi har behov for det, parerer Nilsen som selv har en fortid fra Fremskrittspartiet.

Foreløpig har partiet ingen klar finansiering av politikken, men et arbeidsutvalg er nå satt ned for å finne ut hvordan dekningen skal bli.

Om partiet virkelig evner å komme seg inn på tinget gjenstår å se. Fredrik Litleskare fra Stord er partiets håp. Dersom det faktisk skulle bli slik at partiet kommer i vippeposisjon, slik DIN er i Odda er imidlertid planen klar:

– Vi går ikke inn for å støtte verken de rødgrønne eller de blå. Vi går ikke i den fellen. Vi går ikke til én blokk. Vi vil vurdere politikken til hver blokk i hver sak, avslutter Nilsen.

Artikkeltags