HF møter en rolig Tom Salamonsen på Vasstun Gjestehus og opplevelsessenter fredag morgen hvor han inntar en solid frokost.

Dagen i forveien landet han på Haugastøl etter drøyt 4,5 timer i lufta fra Vågslidnuten på Haukeli. Ingen før Tom har klart å krysse vidda på den måten. Mange har prøvd seg på den ni mil lange ruten. Tom også. To ganger før har han måttet avbryte og traske til fots til nærmeste hytte.

– Det var ikke perfekt vær, men det var stabilt, sier Salamonsen og forteller at oppdriften også var god på grunn av gunstige værforhold. Viddelandskap er nemlig beryktet for å være svært utfordrende for paraglidere fordi det er vanskelig å få nok oppdrift. Studenten fra Bø har i fem år forberedt seg, og gjort forsøk, på å klare prosjektet med å krysse vidda. Han er også en del av det internasjonale Advance XC-serial teamet og er en anerkjent distanseflyger i Norge.

– Det er ikke så fysisk krevende, men det er mentalt krevende. Man blir sliten av å ha vind i fjeset hele veien, og når du kommer opp i fire timer er ikke posisjonen man sitter i så god for blodsirkulasjonen heller, sier han. Mye kan gå galt under en tur over øde viddelanskap, og Salamonsen forklarer at man må være fullt skjerpet hele veien for å unngå uønskede hendelser. På det høyeste fløy han 2700 meter over havet, men var tidvis helt nede i 1700 meter.

– Jeg traff noen «bobler» underveis som var rolige og stødige. Da satt jeg meg tilbake og nøt øyeblikket, sier mannen som har drevet med sporten siden 2002. Under turen over vidda tok han flere spektakulære bilder, blant annet av Hårteigen og Hardangerjøkulen.

– Det var helt fantastisk. Når luften var fin og jeg hadde god til å se følte jeg meg nesten som en fugl, sier eventyreren som sier han gjennomførte turen 40 prosent på grunn av opplevelsen og 60 prosent på grunn av eventyret.

Lennart Artmann i Hallingdal paragliderklubb har vært med å utvikle prosjektet med å krysse vidda og beskriver verdensrekorden som utrolig.

– Det er utfordrende å legge ut på en sånn ferd. Tom har hatt tre forsøk og han har måttet gå noen mil etter de to andre førsøkene. Vi var veldig usikre på om det var gjennomførbart. Vi har fått feedback på at det var umulig og at det ikke lot seg gjøre, sier Artmann som mener Tom er en av få som har ferdighetene til å gjennomføre distansen.

– Det skal også klaffe godt med vær og vind. Dette er stort i norsk sammenheng og en meget god prestasjon sier han.