Anne Gravdal er en av dem som har støttet oppropet om at Riksantikvar Jørn Holme må gå av. Dette kravet tar Nils Petter Freim(H) sterk avstand fra. Men de er enige om en ting: Odda får neppe verdensarv-status.

– Odda Høyres sin kulturpolitiske talsmann Nils Petter Freim tar sterk avstand fra at «kulturpersonligheter» nå har kastet seg over krav om at Jørn Holme må gå av som Riksantikvar.

– Dette minner meg om metoder som brukes i land som vi helst ikke vil sammenlikne oss med, sier Nils Petter Freim til HF.

– Noen av de som har underskrevet oppropet kjenner knapt nok saken og har vel ikke engang vært Odda. Jeg vil også kalle meg kulturinteressert, sier Freim. Han reagerer også sterkt på at Norsk Vasskraft og Industristadmuseum (NVIM) har tatt omkamp på omkamp i lag med fylkeskonservatoren.

– På denne måten har NVIM vært med på å bygge opp om den lokale uenigheten og slikt satt hele UNESCO-søknaden i fare, sier Freim.

Dette minner meg sterkt om Montérsaken da forfattere protesterte mot at Montér skulle få bygge på kaien. Sannheten er at Montér da sterkt vurderte å flytte fra Odda, sier han.

– Hva er ditt personlige standpunkt til UNESCO-status for Odda?

– Selv stemte jeg nei ved folkeavstemningen, men et så godt som enstemmig kommunestyre har gått inn for Riksantikvarens fredningsvedtak. Jeg tror en UNESCO-status kunne være et pluss for Odda. Det er jo det vi jobber for. Og er det så viktig for Regjeringen å få med Odda må de også komme med mer penger, sier Freim. Han reagerer på at en av initiativtakerne til oppropet, Henning Bergersen til Dagbladet har hevdet at Riksantikvaren bytter ut UNESCO-status med et kjøpesenter.

– Det er ikke i nærheten av å være sant. Hele hensikten har vært vern gjennom bruk. Etter min mening hadde det vært best om UNESCO-søknaden bare hadde omfattet Tyssedal. Slik saken står nå tror jeg at Paris sier nei når UNESCO-søknaden skal avgjøres i 2015, sier Freim.

Verken styreleder Toralv Mikkelsen eller daglig leder i NVIM Randi Bårtvedt var tilgjengelig for kommentar til kritikken mot NVIM.