Gå til sidens hovedinnhold

Trekker seg som gruppeleder

Artikkelen er over 6 år gammel

Gard Folkvord var i vår enstemmig innstilt som leder for Hordaland Ap. Nå trekker den erfarne lokalpolitikeren seg som gruppeleder i kommunestyret.

En offensiv Gard Folkvord stod i mars frem med sine visjoner og tanker for partiet han etter alle solemerker kom til å lede etter at nominasjonskomiteen i Hordaland Ap enstemmig innstilte oddingen som leder.

Han fikk skryt fra partiledelsen lokalt og hyllet for sitt langvarige politiske arbeid. Noen dager senere trakk han sitt kanditatur. Både Hordaland Ap og partiet lokalt la lokk på saken og nektet å uttale seg. I høst ble det også klart at Folkvord ikke ble partiets ordførerkandidat.

Nå gir han seg også som gruppeleder for Ap i kommunestyret.

– Naturlig konsekvens

– Et flertall har pekt på Roald som ordfører og da finner jeg det riktig å tre tilbake som gruppeleder slik at han er best mulig posisjonert til lede Aps gruppe - og i neste omgang kommunen.
For meg er dette en naturlig konsekvens av nominasjonsprosessen. Slik er jeg opplært. Slik er jeg trent.

– Stiller du på listen til høsten?

– Ja, jeg stiller meg til disposisjon. Politikk har vært min store glede i livet og det ønsker jeg å fortsette med en stund til.

– Du har gått fra å være innstilt som leder i Hordaland Ap til å trekke deg fra verv i kommunestyret. Hva skjedde?

– Det er mye som skjer i politikken og jeg tror tida som kommer vil kaste lys over det politiske arbeidet som har vært gjort og kanskje vil bringe svar på noen ting. Det går opp og ned i det politiske arbeidet og det er jo en kamp om posisjoner og makt.

– Har du tapt denne kampen?

– Neida, på ingen måte. Det som nå skjer er en naturlig konsekvens av nominasjonen. Slik bør det være i partiet. Et flertall har pekt på Haug og min oppgave er å legge til rette for at han får best mulig forutsetninger til å lede partiet.

– Bærer du nag til partiet lokalt eller på fylkesnivå?

- Det vil jeg ikke svare på, sier han etter en lang tenkepause.

Flere partimedlemmer HF har vært i kontakt med uttrykker at de er overrasket over at Folkvord nå trekker seg midt i det pågående og krevende budsjettarbeidet partiet står overfor.

Kom overraskende

Roald Aga Haug er nå partiets nye gruppeleder.

– Gruppa var enig i Gard sitt forslag og ser det som en grei og ryddig løsning, sier Haug.

- Ville det ikke vært gunstig å vente med lederskiftet ettersom det snart er valg?

– Dette kunne selvsagt vært ordnet på annet vis. Det er slettes ikke et «must» for meg, men jeg føler et ansvar når han selv foreslår å trekke seg, sier Aps ordførerkandidat i Odda.

Nestleder Linda Haugland Jondahl sier Gards beslutning, som ble kjent under et gruppemøte i partiet mandag, kom brått på.

– Det kom overraskende på meg og selvfølgelig kunne han sittet ut perioden, men det er et valg han har gjort, sier Jondahl som forstår begrunnelsen til Folkvord om å legge mest mulig til rette for den nye ordførerkandidaten.