- Takk for turen, Odda Rutebuss!

BLOMSTER. Per Ystanes mottok blomster fra ordfører Gard Folkvord som takk for turen.

BLOMSTER. Per Ystanes mottok blomster fra ordfører Gard Folkvord som takk for turen. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Hardanger Folkeblad var med da ordfører Gard Folkvord, på vegne av kommunen, takket for et årelangt samarbeid. Nå er det slutt.

DEL

Odda Rutebuss’ ordinære bussruter startet opp i 1924. Nå, 84 år etter, går det familiedrevne selskapet en dyster framtid i møte. Etter at Tide tok over rutetrafikken i Odda, må Odda Rutebuss se seg om etter nye jaktmarker. En av planene er å fortsette med turkjøring, men da med base i Haugesund. Odda vil ikke lenger ha et lokalt busselskap i drift.

Hardanger Folkeblad var med da ordfører Gard Folkvord tok farvel med Odda Rutebuss som lokalt ruteselskap, og ordføreren la ikke skjul på at han gjerne hadde sett Odda Rutebuss fortsette virksomheten.

- Det er viktig med lokale selskaper. Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å bevare det lokale næringslivet, sier han.

Daglig leder i Odda Rutebuss, Per Ystanes, er enig. Han mener politikerne har vært for passive.

- Det er kun en politiker som har tatt kontakt med meg i denne saken, og det er Terje Kollbotn. Alle de andre har bare styrt etter eget forgodtbefinnende. Ting kunne kanskje vært annerledes hvis politikerne hadde gjort noe, sier han.

Han er også redd for at sentraliseringen kan føre til at det settes større krav til lønnsomhet. Dette kan slå negativt ut hvis opprettholdelsen av et godt tilbud angår.

- Vi har vært veldig opptatt av å ikke kutte i rutene, men nå når Staten har mer kontroll, vil de kanskje vurdere behovet i større grad enn det vi har gjort. Det spørs om Skyss kommer til å opprettholde et godt rutetilbud, men det kommer jo helt an på hvor flinke oddingene er til å bruke tilbudet, sier han.

Per Ystanes har vært daglig leder i Odda Rutebuss siden 1979. Nå blir det ikke mye å lede lenger. Hadde det vært opptil han, hadde Odda Rutebuss holdt fram med å transportere oddinger til jobb og skole.

- Dette er styrt langt over hodet på oss, og ikke noe vi ønsker. Jeg vet ikke om jeg bør si for mye om hva jeg egentlig mener om den politiske prosessen, men vi hadde fortsatt å kjøre buss i Odda hvis vi hadde fått lov, sier han.

Artikkeltags