- Nilsen og Solheim var aldri ekskludert

BLIR RENVASKET. Marianne Solheim og Kjell Einar Nilsen fra Odda ble ekskludert av partiet Demokratene i Norge på feilaktig grunnlag, slår sentralstyret fast. Nå er tidligere leder, Elisabeth Rue Strencbo, blitt ekskludert og ny partileder er Fredrik Litleskare.

BLIR RENVASKET. Marianne Solheim og Kjell Einar Nilsen fra Odda ble ekskludert av partiet Demokratene i Norge på feilaktig grunnlag, slår sentralstyret fast. Nå er tidligere leder, Elisabeth Rue Strencbo, blitt ekskludert og ny partileder er Fredrik Litleskare. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tidligere i høst ble Kjell Einar Nilsen og Marianne Solheim ekskludert av partilederen i Demokratene i Norge (DIN). Nå er partilederen selv ekskludert.

DEL

Representant i kommunestyret og sentralstyremedlem Kjell Einar Nilsen opplevde sammen med partifelle og organisatorisk nestleder, Marianne Solheim å bli ekskludert av tidligere partileder Elisabeth Rue Strencbo.

To andre medlemmer ble også ekskludert. Problemet var bare at vedtaket, ifølge sentralstyret, var ugyldig.

– Var ikke reelt

Etter å ha kjempet for sin egen sak har sentralstyret nå vedtatt med ni mot én stemme å ekskludere Strencbo istedenfor.

Nå ønsker Nilsen og Solheim å rydde opp i saken slik at partiet kan få ro til politisk arbeid i tiden fremover.

Like før helgen sendte partiet ut en pressemelding hvor det kommer frem at Fredrik Litleskare nå er konstituert leder for DIN. Han forklarer saken om eksklusjonen av Nilsen og Solheim slik:

– Det var en eksklusjon som ikke var i henhold til vedtektene. Det var basert på interne stridigheter og Vidar Kleppe (partiets grunnlegger, journ. anm.) var heller ikke informert. Det var aldri reelt og kunne aldri iverksettes, sier Litleskare.

Ekskluderingsvedtaket var i følge et referat fra sentralstyremøtet 26. oktober et mindretallsvedtak. I det samme referatet får Strencbo gjennomgå for sin håndtering av saken.

– Elisabeth ville ikke sitte som leder lenger og trakk seg, men så ville hun plutselig gjeninntre. Den type jojo-organisatorisk politikk er vi ikke interessert i, sier Litleskare når han skal forklare hvorfor Strencbo ble ekskludert.

– Køddet med feil folk

Den eneste som stemte mot forslaget var Vidar Kleppe. Han skal imidlertid ha støttet både Nilsen og Solheim da de ble ekskludert.

Kjell Einar Nilsen, som går under kallenavnet «Odda-Nilsen» i partiet, mener bakgrunnen for den feilaktige ekskluderingen av totalt fire medlemmer har rot i en enkeltstående hendelse.

– Vi fattet interesse for økonomien og ville ha innsyn. Det fikk vi ikke og da ekskluderte hun oss, gjennom et mindretallsvedtak. Men hun har køddet med feil folk, og nå får hun svi for det, sier Nilsen som er opprørt over hele saken.

Sammen med partiets leder ser de to nå fremover og ønsker fokus på politikken fremfor de interne stridighetene.

– De tre neste månedene blir en interessant tid, med god kjemi i styret og ro innad, sier Litleskare som ikke ser bort i fra at han også stiller til valg som leder under landsmøtet om tre måneder.

- Vi skal ha organisatorisk ro, men vi skal lage politisk uro. Det er politikk det skal dreie seg om, sier han.

Strencbo: - Jeg meldte meg ut

Tidligere leder i Demokratene i Norge, Elisabeth Rue Strencbo, forklarer situasjonen rundt ekskluderingene slik:

– Det har vært en del knuffing. Det som gjorde at jeg til slutt meldte meg ut var at sentralstyret nektet å forholde seg til den nye partiloven. Det er ganske alvorlig. I forhold til denne loven kan man bli straffeansvarlig dersom regnskap og revisor ikke er på plass, sier Strencbo.

Hun avviser dermed at hun er ekskludert, men bekrefter at hun er ferdig i partiet. Hun mener på sin side at ekskluderingsvedtaket av Nilsen og Solheim var gyldig.

– Men i etterkant begynte «Odda-Nilsen» å ringe rundt og nærmest true de som hadde svart ja. Han truet blant annet ungdomslederen. Det er helt lovløst det de holder på med. Når de finner på så mye tull og fanteri så er det ikke mye moro å være leder og risikere fengselsstraff, sier Strencbo.

Nilsen er dundrende uenig i den virkelighetsbeskrivelsen:

– Det er direkte løgn. Blank løgn, svarer Nilsen på beskyldningene.

Han viser også til at den nye regnskapsforskriften ikke gjelder før fra 01.01.2014 og gjentar at han og Solheim bare ønsket innsyn i regnskapet.

Han beskriver Strecbo som «diktatorisk i sin væremåte» og hevder at flere av medlemmene ble lurt til å svare ja i forkant av ekskluderingen.

– Hun spurte blant annet ungdomsdelegaten; har du tiltro til meg? Da han svarte ja, tolket hun det som om at hun kunne ekskluderte oss, forklarer Nilsen.

PS. Demokratene i Norge er i norsk målestokk et lite parti, men fikk i Odda hele 6,3 oppslutning ved forrige kommune - og fylkestingsvalg mot 0,3 prosent på landsbasis. Det førte til at partiet fikk to representanter inn i kommunestyret og er i tillegg representert i formannskapet og i driftskomiteen.

Artikkeltags