Hordaland Fylkesutvalg skal torsdag behandle saken om skolebruksplan. Det skjer i kommunestyrsalen i Odda. Forslaget til ny skolebruksplan, som ble lagt frem i høst, innebærer en reduksjon i tilbudet ved Odda videregående skole.

- Viktig for vekst

Idrett, bilmekaniker og byggfag er foreslått nedlagt. I tillegg er tilbudet om Teknikk og industriell produksjon (TIP) foreslått redusert. Saken ble behandlet i opplæringsutvalget i forrige uke.

Onsdag møtte fylkespolitikerne flere tunge aktører i næringslivet og fikk med seg en grei oppfordring før møtet: Oppretthold i det minste dagens nivå på TIP.

- Dette er den viktigste saken for vekst i næringslivet i Odda fremover, slo informasjonssef ved Boliden, Toralf Helland fast.

Sammen med direktør Dag Berg, presenterte de bedriftens langtidsplaner og ga blant annet fylkesutvalget innblikk i ekspansjonsplanene som i kombinasjon med pensjonsavganger vil gi et behovet for å ansette 135 operatører i perioden 2015 til 2020.

Behov for to klasser

Før møtet på Boliden var utvalget også på besøk hos Tizir Titanium & Iron (TTI) i Tyssedal, en bedrift som står foran enorme utvidelsesplaner og skal ansette flere i årene som kommer.

- Vi mener det er behov for to klasser på TIP, kanskje tre, sa direktør Harald Grande da han presenterte bedriftens planer og synet på skolebruksplanen som skal behandles torsdag.

Elever ved TIP er i følge bedriftene viktige lærlinger som har svært gode muligheter til jobb i lokale bedrifter, som trenger arbeidskraften.

Et av argumentene som har blitt brukt, blant annet for å redusere tilbudet for TIP, er at det ikke er nok søkere til å fylle dagens skoleplasser.

- God plan

Ap og Sp er så langt de eneste partiene som har utvist støtte til det politikere, næringsliv og elever i Hardanger har påpekt: Nemlig at behovet er økende, og at det vil være svært uheldig dersom elever som ikke får plass må flytte eller pendle for å gå på andre skoler.

Opplæringsdirektør Svein Heggem sa i en pressemelding tidligere denne måneden at forslaget til skolebruksplan er god:

– Skulebruksplanen er god og heilskapleg. Det er ein plan som skal ivareta prinsipp om regional skulestruktur. Alle regionar skal ha eit godt og breitt tilbod av fag. Samtidig skal vi prøve å styrke fagmiljøa ved å etablere større einingar, uttale opplæringsdirektøren i en pressemelding.

Saken skal også opp i Fylkestinget senere i år.