Klart for Rika-Ragna

Bjørn Skagestad spiller mot Ragna i tre versjoner. Her er den yngste, Ragna Østraat.

Bjørn Skagestad spiller mot Ragna i tre versjoner. Her er den yngste, Ragna Østraat. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

I morgen, Kristi Himmelfartsdag, er det duket for urpremiere på "Helagbrotet", Torunn Ystaas' skjebnedrama om Ragna Asolfsdotter i Simadal.

DEL

Publikum har en spesiell opplevelse i vente på utescenen i Simadal.

Et dugnadsløft av de sjeldne skal manifestere seg i et storslagent spel i friluft. Det er Rika-Ragna Teaterselskap som har bestilt verket i forbindelse med 700-årsjubileet for Eidfjord gamle kirke. HF har vært tilstede i forkant og smakebitene lover mer enn godt.

Amatørskuespillere fra hele Hardanger er med sammen med skuespillere av beste merke. Bjørn Skagestad, Randolf Walderhaug, Kyrre Haugen Sydness, Ingunn Øyen og Lone Torvik er profesjonelle trekkplastre. Også flere av de lokale har bærende roller. Henrik Ødegaard har skrevet musikk til bestillingsverket som rammes inn ved hjelp av kor og orkester. Ivar Kolve er kapellmester, Torgeir Kinne Solsvik instruerer koret og solistene Sylvia Skeie Vik fra Kvam og Ørjan Hartveit fra Odda er med på å heve "Heilagbrotet" til en happening av de skjeldne. Olaf Bu er teknisk sjef, kostymesjef Barbara Myklatun, inspisient Ingeborg Roverts, produksjonsleder Ingunn Stana og leder for prosjektstyret er Unni Høberg. Og ennå er det mange flere bak scenen, ved siden og på.

Over er det værgudene som rår. Selv ikke regissør Arnulf Haga kan styre dem.

Publikum kan glede seg til et møte med middelalderen gjennom ord, toner, kostymer, flere tema og problematikk. Her er sterke følelser, hat og kjærlighet, kamp mellom konge og kirke. Her er attrå, fortvilelse, død og fordervelse. Og glede. Ikke minst da gudedrikken cider kommer sigende inn fjorden med munkene.

Vi møter Ragna Asolfsdotter i tre skikkelser, Katrine Østraat som ung Ragna, Elise Oppheim som 15-årige Ragna og Ingunn Øyen som voksen Ragna.

Forestillingen spilles fire ganger, torsdag, fredag og lørdag på kveldstid, søndag på dagen.Se også billedserie.

Artikkeltags