Gå til sidens hovedinnhold

Hahnkes død var en ulykke

Artikkelen er over 9 år gammel

Gustav von Hahnke begikk ikke selvmord. Det var en ulykke.

Dette sier Robert L. Hahnke til Hardanger Folkeblad. På dagen 115 år etter at Gustav von Hahnke omkom i elva ved Grønsdalsbrekko ved Låtefoss er Robert i Odda for å finne ut hva som skjedde med sin slektning.

Robert er oldebarnet til Gustavs bror.

Politietterforsker

Robert har særlige forutsetninger for å finne ut hva som egentlig skjedde. I 20 år har han nemlig etterforsket trafikkulykker ved New Hampshire State Police i USA.

Da han ville besøket åstedet ved Låtefoss, tok han derfor naturlig nok kontakt «tjenesteveg» via Hardanger lensmannsdistrikt.

Der tipset lensmann Øyvind Rosseland ham om Jan Gravdal som har skrevet utførlig om Gustav von Hanke i sine bøker og på bloggen sin.

10 år gammel

– Jeg var omlag ti år gammel da min far fortalte historien til meg og mine to brødre. I?ettertid har jeg forsøkt å finne informasjon om Gustav via internett og gamle arkivklipp i New York Times.

– En historie er at Gustav skal ha slått til Keiser Wilhelm fordi keiseren skulle ha fornærmet hans mor. Denne historien faller på sin egen urimelighet. Det ville ha resultert i at Gustav øyeblikkelig hadde havnet bak lås og slå og ikke hadde hatt sjanse til å sykle opp til Låtefoss, sier Robert L. Hahnke til HF.

Ulykke

–Det dreide seg rett og slett om en ulykke. Gustav var sliten etter å ha syklet fra Odda til Låtefoss sammen med en kamerat fra keiserjakten Hohenzoll. I en sving er han uoppmerksom. Syklen sklir i grusen langs vegen og han havner utfor fossen. Det er fire vitner, to gutter og to jenter som så hva som skjedde. De solgte bær. Det er deres historie som er den rette, mener Robert L. Hahnke.

Jan Gravdal har interessert seg mye for historien om Hahnke og hans familie.

– Det har vært umulig å finne noe om familien i tyske arkiver og nå har jeg fått forklaringen, hele slekta emigrerte til USA, forteller Gravdal til HF.

Robert forteller at Gustavs far var general i den tyske hæren. Morfaren hadde også et høyt titulert engasjement for det millitære, så Gustav hadde nok visse forventninger å kjenne på.

Etter at familien emigrerte til USA arbeidet Roberts far og bestefar i bilindustrien i Detroit.

– Jeg har selv arbeidet på en bilfabrikk, en kort stund før jeg begynte på høyskole og utdannet meg til politi. I dag er jeg pensjonist, forteller Robert L. Hahnke til HF.

Har sett minneplakett

Han skal være i Odda i bare noen dager, men har planer om å komme igjen allerede til neste år.

– Jeg har aldri vært i Norge før. Her i Hardanger er det uendelig vakkert, men vegene er smale, sier Robert L. Hahnke.

Under sitt besøk i Odda har han sett minneplaketten som Keiser Wilhelm satte opp etter Gustav von Hahnke. Han har sett stedet hvor Gustav kjørte utfor vegen, der minneplaketten var plassert tidligere. Han har også vært på Norsk Vasskraft - og Industristadmuseum i Tyssedal, og innom Buer og sett isbreen på Folgefonna.

Robert har også fått høre historien om Odda Smelteverk, som sammen med kraft­utbyggingen i Tyssedal var starten på Oddas moderne historie. Og Robert kunne fortelle HF om bilhistorien i Detroit hvor tusenvis av arbeidsplasser har forsvunnet.

Fortelle barna

– Nå skal jeg reise hjem med mange gode minner fra Odda. Og så skal jeg fortelle historien om Gustav til mine to sønner, Robert jr. (22) og James (20). Jeg har ikke fortalt dem noe ennå. Jeg ville nøste opp hele historien selv først. Nå mener jeg å ha svaret:

- Det som skjedde da Gustav von Hahnke kjørte i elva 11. juli 1897 var en ren ulykke, og intet annet, sier Robert L. Hahnke til Hardanger Folkeblad.