Fra vidda over til Grønland

Kari Varberg Øydvin skal krysse Grønland for annen gang. Her trener hun til Vøtrafestivalen i 2010

Kari Varberg Øydvin skal krysse Grønland for annen gang. Her trener hun til Vøtrafestivalen i 2010 Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hardanger er mer enn frukt og fele. Det er også beintøffe damer.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

To av dem stiller til start i verdens tøffeste pulkløp imorgen. De skal gå Hardangervidda fra Haukelisæter til Garen i Eidfjord.

Storfornøyd

I april neste år reiser de i vesterled forå krysse Grønlandsisen.

Både Kari Varberg Øydvin fra Eidfjord og Hildegunn Espe er hardhauser. Enten det går opp, ned eller bortover er de stadig først i løypa - og uredde for nye og større utfordringer.

Arrangørene hevder Expedition Amundsen er verdens hardeste skiløp. Det arrangeres for tredje gang år, med over 40 påmeldte - enten i team eller som enkeltløpere.

Varberg Øydvin hadde ideen til løpet og er storfornøyd med at det har vokst og ser ut til å ha fått sin plass.

Løpet er litt over 100 km. Deltagerne trekker pulk med det de trenger for en uke i venterfjellet - både telt, mat og brensel. Dette er et «unsupported» løp der de skal klare seg selv. Ventelig bruker de raskete ikke mer enn 30 timer på turen.

Deler lederjobben

Kari skal lede et jenteteam over Vidda. Fire av dem blir med over Grønland neste år.

Deriblant Hildegunn Espe fra Hovland. Hun var ikke å få tak før start for å få en kommentar om planene. Forklaringen er enkel: Hun er på vinterferie. Inne på vidda.

- Pulkløpet er opplanding til Grønlandsturen, sier Kari som satte det som forutsetning for å få være med. I 2005 var hun selv med på en organisert tur over isen. Jentelaget klare seg selv.

- Det er viktig at alle mestrer det meste. Det er ikke nok å bare kunne navigere og å utføre førstehjelp. Vi satser også på å dele lederjobben mellom oss.

Etter pulkløpet skal jentegjengen - tre fra Oslo-området og trolig en til fra Hardanger - trene og forberede seg på nye ekstreme tak på Grønland.

- Suget i magen

Sist Kari gikk, startet turen i mai. Klimaendringene gjør at de må startet noen uker tidligere nå.

- Hva er det som drar?

- Du kjenner suget i magen når du ser endeløse vidder. Jeg kan ikke forklare det annerledes, svarer Kari som også har et annet prosjekt gående.

Hun går Norge på langs i etapper sammen med en venninne.

- Pulkløpet er en ypperlig mulighet til å teste formen og finne ut om det er dette du egentlig vil. Har du drømmer om å gå over Grønland, bør du gå Expedition Amundsen først, hevder pulkløpets initiativtager - i god Amundsen-ånd.

Artikkeltags