Ordfører John Opdal og varaordfører Elisabeth W. Hauge viser stolt frem filmplakaten, der silhuettene av en rallar og en ekstremsportutøver representerer ulike tidsepoker i Odda kommune.

– Dette er en historisk film om Odda, fra tidlig på 1900-tallet og frem til i dag, sier Opdal.

Opdal og Hauge har allerede sett filmen i Bergen, og de kan fortelle at den skiller seg litt fra tidligere filmer om Odda.

– Vi vet alle om turistdestinasjonen Odda som ble forvandlet til et industristed, men få vet hva som hendte i årene etter det. Dette er en film om hverdagsmenneskene i byen vår, sier Opdal og Hauge.

Filmen rekonstruerer historiske hendelser som «Slaget i skrevet», der både kjente og ukjente oddinger deltar som statister. Filmen inneholder også tre fortellinger av Frode Grytten, som også er tekstleser.

– Et prosjekt vi ville ha

Filmen har hatt et budsjett på en million kroner, og oppdraget ble sendt ut på anbud.

Syv aktører viste sin interesse, men valget falt tilslutt på Flimmer Film AS fra Bergen.

Dette er et uavhengig produksjonsselskap som ble startet i 2000. De utvikler og produserer serier og enkeltstående dokumentarer for nasjonalt og internasjonalt TV.

Selskapet har vunnet flere prestisjetunge priser. Et av deres kommende prosjekter er TV-serien «Fjorden Cowboys», som skal gå på TV2 til neste år.

– Jeg tror Odda kommune valgte oss fordi vi gav uttrykk for at dette var et prosjekt vi virkelig ville ha, sier Christer Fasmer, regissør og produsent i Flimmer Film.

Han sier filmen viser Odda sin historie og utvikling, fortalt av oddingene selv. Basmer sier et sted først og fremst defineres utfra de menneskene som bor der.

– Det er en fascinerende historie, og en varm film, sier Basmer til HF.

Rød løper

Filmen har premiere fredag, og alle navn på rulleteksten er invitert, sier Opdal.

Opdal og Hauge sier det vil bli premiere med rød løper, og servering av drikke i glass med stett.

Billetter kan kjøpes på Tenestetorget eller i luka før forestillingen.

Filmen settes også opp søndag, og den skal etter planen komme på DVD før jul.

– Dette blir nok årets julegave i Odda, sier Hauge.