Gå til sidens hovedinnhold

– En stor feil å legge ned idrettslinja

Artikkelen er over 6 år gammel

41 elever vil søke idrettslinje ved Odda videregående skole høsten 2015. Hvis politikerne lytter til dem. – Vi er for mange til at de kan overse oss. De kan ikke gjøre den samme feilen som de gjorde i fjor da de la ned linja.

41 ungdommer i Odda, Røldal og Ullensvang mobiliserer nå for å få fylkespolitikerne i Hordaland til å skifte syn i skolepolitikken.

Idrettslinja i Odda ble lagt ned etter mer enn 30 år som populært linjevalg. I stedet valgte fylkespolitikerne å prioritere samme linje ved Etne videregående skole.

–Det er lov å omgjøre et vedtak når det er fornuftig, og politikerne MÅ jo se at vi er mange nok til at de bør innføre tilbudet om idrettsfag igjen, sier Benjamin Sellevåg – en av 41 ungdommer som har skrevet under på at de vil søke idrettslinja dersom den gjeninnføres. 155 elever går neste høst ut av ungdomsskolen i Odda, Jondal og Ullensvang. Av disse har altså minst 40 konkret tenkt å søke idrettslinjen.

Foreldre på banen

– Vi kan ikke la fylkespolitikerne overse oss. Odda har jo alt. Alle idrettsanleggene ligger her, naturen har vi og lærerkreftene har kompetanse og erfaring til å undervise oss. I tillegg ønsker vi å bli boende hjemme, vi er for unge til å flytte, sier Sellevåg.

Sammen med de andre elevene som neste høst går ut av ungdomsskolene i Odda og Ullensvang, har Sellevåg nå satt i gang en kampanje for å få politikerne til å våkne. Foreldrene har også kommet på banen.

– Vi ser jo hvor viktig dette er for barna våre. Da de tok initiativ til å få tilbake idrettslinja, var det enkelt for oss å støtte dem, sier Åsta Kvam Haugland som allerede har en datter på idrettslinja i Odda. Hun stortrives med tilbudet.

Tone Hjørnevik Helland har også en datter som avslutter sine år ved idrettslinja i Odda neste år. Hun synes det er veldig trist at yngstedatteren Henriette ikke skal få samme muligheten som søsteren.

– I min jobb må vi hele tiden omstille oss. Vi må finne oss i endringer og omstillinger hele tiden. Nå bør politikerne også hente ut nye tall og opplysninger og se at det er riktig å gjeninnføre idrettslinja, sier Tone H. Helland som har forsøkt å kontakte fylkespolitikere for å understreke hvor viktig dette linjevalget er for Odda.

Behandles denne uka

Tirsdag denne uka er det møte i Opplærings og Helseutvalget i Hordaland fylkeskommune, torsdag er det møte i Fylkesutvalget. Her vil Arbeiderpartiet ta opp forslaget om å gjenopprette idrettsfag som tilbud ved Odda videregående fra høsten 2015. Forslaget støttes av Utdanningsforbundet og skoleledelsen i Odda.

– Dette er veldig viktig for oss, og vi skal fortsette denne kampen til politikerne forstår det. Mandag denne uka sender alle elevene eposter til samtlige politikere i Fylkesutvalget. Tirsdag sender vi nye. Og sånn vil vi fortsette til hører på oss, sier ungdommene som lørdag møtte på Odda stadion. Her hvor Oddas fotballag nylig rykket opp til 2. divisjon. Her hvor Ingvild Måkestad Bovim slet ut sine første joggesko.

Rundt stadion kranser fjellene som samler titusener av turister hver sommer, bare noen kilometer unna ligger skistadion der Torgeir Skare Thygesen har trent seg opp til å bli en av landets beste skiløpere.

– Hvis ikke Odda er det rette stedet for en idrettslinje, så skjønner vi ingenting. Vi håper politikerne også ser det, sier Sellevåg.

I den vedtatte skulebruksplanen ble det klart at skolen i Odda ikke skulle ha idrettslinje som en del av utdanningsprogrammet. I sakspapirene som politikerne skal ta stilling til går det frem at Fylkesrådmannen ikke finner det riktig å argumentere for å opprette Vg1 idrettsfag ved skolen nå.