Darrell Aubert dokumenterte Trolltunga-tur med dronefly

Artikkelen er over 5 år gammel

Det skorter ikke på oppfinnsomheten til turister som skal forevige seg selv og vestnorsk fjordlandskap. – Det er viktig å legge til rette for at man kan ta bilder og vise det frem, mener reiselivsdirektør.

DEL

Lørdag ble den hittil mest besøkte Trolltunga-dagen med over 300 biler på parkeringsplassen i Skjeggedal og Tyssedal og anslagsvis 1000 Trolltunga-turister i fjellet.

En av dem som gikk turen var amerikanske Darell Aubert. Han nøyde seg ikke bare med det tradisjonelle fotomotivet av steinformasjonen foran Ringedalsvatnet.

– Jeg eier et filmproduksjonsselskap i Philadelphia, Pennsylvania og vi bruker droner til fjernstyrt filming. Jeg har nære venner som bor i Bergen og da de spurte meg om jeg ville være med til Trolltunga, visste jeg at det ville være det perfekte landskapet til å filme med et av våre kameraer, sier Darrell Aubert til HF.

Vinden tok nesten dronen

Selskapet han driver heter Aubert films og i filmen han har laget fra Trolltunga sveiper dronen rolig over folkemassen og ut mot selve steinformasjonen før den filmer ned i dalen og mot Ringedalsvatnet.

Men det stopper ikke der; under filmen kan vi også se Darrell sammen med resten av reisefølget som spretter en flaske med sprudlevann på Trolltunga mens dronen flyr svært nærme turfølget og senere over dem over og utfor stupet.

– Forholdene var veldig barske, vinden tok nesten over dronen i det jeg filmet. Jeg filmet ikke så mye som jeg ville men det jeg fikk på tape det var «truly awesome», sier Aubert som, fritt oversatt til norsk, selvsagt var svært begeistret for det han opplevde på turen.

– Jeg vil aldri glemme denne opplevelsen, spesielt med det fotomaterialet jeg fikk, slår amerikaneren fast.

– Spennende så lenge man forholder seg til lover og regler

Administrerende direktør i Fjord Norge AS, Kristian Jørgensen, har fått med seg at svært mange turister er kreative når de skal dokumentere vestlandsk fjordlandskap.

– Innenfor en fornuftig ramme er det også noe vi kraftig har oppfordret til for å få folk til å vise det beste fra fjordene i Norge. I fjor hadde vi en konkurranse og fikk inn nesten 600 bilder av folk som tok «selfies» ute i naturen på tur. Vi ser at det er stor kreativitet og stort sett er den positiv. Vi ser heldigvis liten grad av dumdristighet, sier Jørgensen.

Også innenfor dronebruk, slik Darrell Aubert dokumenterte Trolltunga, ser Jørgensen en utvikling.

– Dronebruk ser vi en utvikling på. I dag kan du få kjøpt en rimelig drone til 10-12 000 og ta bilder selv. Det kan være spennende å vise frem så lenge man holder seg innenfor lover og regler, sier han.

I Norge i dag er det er fritt frem for folk å filme så lenge dronen er innenfor synsrekkevidde, og ikke i restriksjonsområde med fotoforbud.

Ordningen er ifølge Adresseavisa en prøveordning ut året.

Vil ha gratis wi-fi

For bare et par år siden var Trolltunga så godt som ukjent for de aller fleste. Nå florerer det av videoer og bilder, spesielt i sosiale medier. Videoen til Darell ble også lagt ut på Facebook og selvsagt delt, likt og kommentert.

– Vi har bare begynt å se starten på den kraften sosiale medier egentlig har vist seg å være. Jeg tror det er viktig å legge til rette for at man kan ta bilder og vise det frem. Ingenting har større troverdighet enn venner som forteller venner. Jeg mener at Trolltunga nå er et objekt som er utenfor våre hender. Det er ikke vi som styrer markedsføringen. Det er verden der ute. Det var også strategien vår og nå har verden grepet tak i den. Vi så akkurat det samme med Preikestolen, sier direktøren som godt kunne tenke seg gratis wi-fi på de store attraksjonene slik at utenlandske tuister som vegrer seg for å bruke dataroaming kunne lastet opp bilder direkte fra for eksempel Trolltunga.

Fjord Norge sammen med Resisemål Hardangerfjord og lokale aktører har tidligere gått tungt inn for å investere i markedsføring av Trolltunga.

Nå kan de sitte rolig og se på at turister verden over har tatt over akkurat den jobben.

Artikkeltags