Bygda syder av liv denne helga med avvikling både av Hardingtonar og båtmessa.

Sammen med solistene Åsne Valland Nordli, Berit Opheim og Sigbjørg Apeland (tråorgel og piano) både spilte og sang Benedickte Maurseth fra folkemusikkskatten til Geirr Tveitt . Den har de fire arrangert og samlet på en aldeles nydelig CD, fullt ut i Tveitt og hardinganes ånd: "Med æra".

Reidar Storaas var en strålende forteller om Geirr Tveit og om han og hardingenes forhold til folketonene.

Storaas fortalte at L.B. Lindemann, som samlet inn flere tusen folketoner fra hele landet, hentet inn ganske få fra Hardanger. -Det kan komme av, sa Storaas, at hardingene tok så godt vare på folketonene som sine egne at de slett ikke ville gi de bort til andre. -Men Tveitt var selv harding og kjente hardingene og visste hvordan han skulle få tak i stoffet.

I motsetning til andre komponister laget ikke Tveitt kunstmusikk som forandret folketonene, han bare utbygde og forsterket de melodiene som allerede var der.

Med stor varme og forståelse for Geirr Tveitts fantastiske folketoner, mest kjent er jo 100 folketonar frå Hardanger, gav Benedickte og hennes fremragende medaktører tilhørerene en strålende konsert som varmet i den regntunge ettermiddagen i Norheimsund. Spisesalen i gamle ærverdige Sandven hotel var fyllt til trengsel.

Og etterpå var det plateslipp og salget gikk strykende.