Frank super solo

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er mulig rocken og hoppsporten har tapt et talent. Sikkert er det at folkemusikken fikk et da Frank Rolland valgte den - godt preget og hjulpet av besten, Knut og Melanden, som han selv sier.

DEL

Besten er farfar på Dale, og Knut er meisterspelaren Knut Hamre og Melanden er den legendariske spelemannen Halldor Meland. Hos besten hang feler på rad og rekke, noter og kasetter var svært tilgjengelig. Og om det ikke var spel, var det sang og plystring. Musikk. Musikk.

Knut Hamre grep tak i unggutten på musikkskolen i Ulvik, og ganske snart byttet Frank ut Metallica og hardrock med sprakende tradisjonsmusikk i walkmanen. Det var ikke mange av kameratene som fulgte han der. Men i dag har de nok forståelse og forhåpentlig er de takknemlige for at det fins dem som tør tråkke litt utenom oppmerket løype også.

Nå har Frank gått solo og nettopp gitt ut CD med den talende og nøkterne tittel: Frank Rolland. Hardingfele.

Det er tradisjonsmusikk etter flere kjente spelemenn Frank her presenterer. Han gjør det på sitt vis. Vart og tøft på samme tid. Han har, og viser stor respekt for dem som har gått før ham og vist vei.

Rolland har vært fylkesmusiker i 10 år, og har vært med på flere CD-innspillinger. Han hører mye musikk - ikke minst gjennom jobben som ansvarlig for folkemusikkarkivet på Hardanger Folkemuseum. At de gamle spelemennene tro til med friske takter og var nyskapende, har han hørt med egne ører.

Han tolker tradisjonsmusikk fra Hardanger - og får fram at det også var "sprut i spelet" hos de gamle. Frank Rolland er kulturbærer og en god formidler. I innstikket som følger med CDen, skriver Frank litt om hvert spor og om sitt forhold til de enkelte.

Her er springarar, huldreslåtter og rudlar og mere til. Det er bare å sette seg ned å lytte og nyte - eller la danseføttene få mosjon. Denne musikken og dette spelet går inn i sjela - enten du sitter i godstolen og trår takten der eller du vil ut på golvet.

CDen er spilt inn i Utne kirke som også tidligere har vist seg å være en god arena med fin akustikk til slik musikk. Med en super spelemann som klarer seg svært godt solo, venter vi flere innspillinger av tradisjonsmusikk - og kanskje litt moderne sprell med fela også.

Vi skal høre Frank Rolland. Hardingfele. Solo. Mange ganger.

Artikkeltags