Årets ungdoms-musiker

Artikkelen er over 10 år gammel

Denne helga ble den nasjonale finalen i Ungdommens Musikkmesterskap 2008 arrangert ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Fiolinisten Guro Kleven Hagen (14) fra Fagernes ble årets musiker.

DEL

115 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 21. - 23. november samlet i Oslo til den nasjonale finalen i Ungdommens Musikkmesterskap 2008. Fiolinisten Guro Kleven Hagen fra Fagernes ble kåret til Årets musiker.

Konsertoppdrag

For den flotte prestasjonen ble Guro Kleven Hagen fra Vestre Slidre belønnet med konsertoppdrag ved Oslo Kammermusikk Festival 2009 samt en premiesum på 50 000 kroner. Pengene kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse, som totalt bidro med 110 000 kroner i premiepotten for årets UMM. For øvrig drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over mange andre av de dyktige deltakerne.

Ungdommens Musikkmesterskap ble i år arrangert for sjuende gang av Norsk kulturskoleråd med Norske Musikklæreres Landsforbund som viktig støttespiller. Seks regionmesterskap var avviklet før den nasjonale mesterskapsfinalen, og deltakelsen har vært svært god og nivået likeså. Disse konsertene ble nyttige konsertopplevelser for de unge utøverne. I helga fikk de aller beste utøverne muligheten til å høste ny, verdifull konserterfaring i selve landsfinalen.

Mange vinnere

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Om flere utøvere oppnår samme poengsum, ja, så kan det godt bli utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske grener som alternerer. I år var det vokalister, strykere, gitarister, duoer og ensembler som konkurrerte. Alle under 23 år kan delta.

Finalespill

I Oslo var det finalespill ved Norges musikkhøgskole fredag og lørdag fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Lørdag kveld var det europeisk konsert med offentliggjøring av resultatene fra mesterskapet samt prisutdeling. Deretter pizzafest for deltakere med familie og lærere. Søndag ble det hele avsluttet med prisvinnerkonsert med Arve Tellefsen som konsertvert. Her ble Årets musiker kåret og utropt.

Artikkeltags