Gå til sidens hovedinnhold

Her går bergenser amok i yachten til Liverpool-eier

Artikkelen er over 1 år gammel

Sjokkerte mannskaper og kaptein ble vitne til den 37 år gamle mannens herjinger om bord i Liverpool-eierens luksusyacht ved kai i Bergen.

For abonnentar
(Bergensavisen)

Den ubudne gjesten nøyde seg ikke bare med å forsyne seg av øl og et par turer i svømmebassenget på dekket.

Bergenseren grep fatt i en brannøks og gjorde skadeverk for 600.000 kroner.

Han forsøkte også å ta seg inn i yachten Elysian, som eies av den amerikanske milliardæren John W. Henry (70), som gjennom et selskap også styrer finansene i fotballklubben Liverpool.

To liter vodka

37-åringen hadde drukket to liter vodka og tatt LSD da han natt 18. august i år gikk om bord i M.Y. Elysian som da lå ved Strandkaiterminalen i Bergen sentrum.

Han prøvde å ta seg inn i yachten uten å lykkes. Deretter forsynte han seg med øl og benyttet svømmebassenget om bord. Han forlot båten, men kom tilbake etter en stund.

Da benyttet han svømmebassenget på nytt. Ved 05.30 tiden om morgenen fant 37-åringen en brannøks og prøvde å knuse seg adgang inn i yachten.

I Bergen tingrett denne uken tilsto mannen alt. Han fortalte at han hadde vrangforestillinger på grunn av rusen, og at han trodde at en bekjent av ham var inne på båten.

Han ville inn til ham og han prøvde å knuse fire vinduer, skadet en skyvedør, og laget flere merker i overflaten på yachten.

Mannskapet må åpenbart ha blitt engstelig. De grep iallfall ikke fysisk inn.

(Saken fortsetter under bildet)

Pågikk i timevis

Det hele skal ha pågått over en periode på to og en halv time, fra klokken 0255 til minst klokken 0530.

«Det må ha vært skremmende», konstaterer retten om dramaet som hittil ikke har vært omtalt i mediene.

Mannskapet tok bilder av mannen mens han brukte brannøksen. Også kapteinen tok et bilde av 37-åringen da han hadde forlatt båten og sto på kaien.

– Kapteinen fikk tatt et bilde av domfelte i det han var gått av yatchen, og han ble raskt identifisert av en polititjenestemann som gjenkjente ham, opplyser politiadvokat Trine-Benedikte Opdal til BA.

37-åringen ble pågrepet samme formiddag. Han gikk da på meldeplikt og ble varetektsfengslet.

– Tiltalte avga en uforbeholden tilståelse, og det ble derfor ikke ført noen øvrige vitner. Det ble fremlagt diverse bildebevis fra saken, herunder et bilde av tiltalte når han slår på et vindu med en brannøks, så jeg antar det er dette retten har lagt til grunn, opplyser politiadvokat Trine-Benedikte Opdal til BA.

Eieren personlig, John W. Henry, skal ikke ha vært om bord i den 77 meter lange yachten til en verdi av 90 millioner pund.

(Saken fortsetter under)


Ett års fengsel

Den 37 år gamle bergenseren er en god kjenning av politiet og er tidligere dømt ti ganger, blant annet for vold mot politiet, tyverier, skadeverk og befatning med narkotika.

Før rusen tok ham og han havnet på skråplanen, hadde han en lovende idrettskarriere.

Nå er han dømt til ett års ubetinget fengsel for skadeverket på yachten samt en god del andre forbrytelser.

Det ble ikke lagt frem noe erstatningskrav for skadene på båten, og det hadde nok 37-åringen, som lever nå av sosialtrygd, uansett neppe klart å gjøre opp for seg.