– I forbindelse med dronesøk midt på dagen i dag, ble det gjort en observasjon av det som så ut som en person i elven. Mannskap fra brannvesenet tok seg ned til personen. Vedkommende var død og ble tatt opp av elven, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa på en pressekonferanse i Norheimsund lørdag kveld.

Avdøde vil bli fraktet til Bergen for obduksjon og formell identifisering.

– Det er all grunn til å tro at denne personen er en av de tre savnede, tilføyer Laupsa.

Fortsetter leteaksjon

Han opplyser at avdøde ble funnet øverst i Tokagjelet.

– Våre tanker går til de pårørende, sier leder for Kvam politistasjon, Terje Sperrevik.

Søket etter de to andre vil fortsette fremover. Politiets teori er at også de befinner seg i øvre del av Tokagjelet.

– I morgen fortsetter vi søket i Movatnent og Hardangerfjorden. I tillegg gjør vi nytt dronesøk i Tokagjelet, spesielt i den øvre delen. Vannstanden er lavere enn den har vært, og av den grunn er det lettere å gjøre observasjoner som kan føre oss til de savnede, sier Laupsa til BA.

Ved dronesøk er det en dronefører som følger flygningen via en videoskjerm, samtidig som det gjøres opptak. Er det interessante funn, vurderes det om en av redningsmannskapene skal sendes ned for å undersøke nærmere.

– Men det er et risikofylt område, så vi sender ikke ned noen uten at det ligger gode vurderinger bak. Da er det for å hente opp omkomne, sier Laupsa.

Det er snart gått en uke siden ekteparet Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68), og vennen Kjell Arne Pedersen (64) ble meldt savnet etter å ha forsøkt å krysse Langvotnevatnet i robåt. Også hunden Leo var om bord i båten.

Ifølge vitner ble båten deres tatt av strømmen og ført ut i fossen i Tokagjelet. Søndag var det høy vannføring i fossen, grunnet store nedbørsmengder.

Dette tauet brukte de for å krysse elven. Søndag kveld gikk det galt.

Gjenstander funnet

En omfattende redningsaksjon ble igangsatt samme kveld, men dagen etter gikk den over til å bli en leteaksjon etter antatt omkomne.

Båten og årene ble funnet i elven, sammen med klær og andre gjenstander som knyttes til de tre askøyværingene.

Store ressurser har vært satt inn i søket. I løpet av uken har klatrere lett i gjelet, det har blitt benyttet kran og droner for å få oversikt i de store vannmengdene.

På grunn av vanskelige vær- og søkeforhold, ble søket mot slutten av uken konsentrert til strandlinjen rundt Movatnet og Hardangerfjorden.

Lørdag ettermiddag sto brannvesenets mannskap ved oppsiden av Tokagjelselven, like før munningen av Hansagjeltunnelen. Området rundt var avsperret av politiet.

Pårørende i sorg

Etter båtulykken ga flere av de savnedes nærmeste uttrykk for sorgen i sosiale medier. En av dem var Davy Wathne, som er broren til Ruth Wathne:

«Selv om vi er sønderknuste, sjokkerte, fortvilte og egentlig har nok med oss selv: La det ikke være tvil om at innsatsen til politi, brannvesen, hjelpekorps, frivillige og andre instanser og mennesker blir lagt merke til og gjør et sterkt og rørende inntrykk på oss alle. Takk!»

Også de voksne barna til ekteparet delte sterke innlegg på Facebook onsdag.

«Jeg kan ikke forstå at dere er borte, borte for alltid! To av de viktigste personene i mitt liv, revet vekk, på brutalt vis! Pappa’n min! Alltid så tålmodig og forståelsesfull. Ruth, min fantastiske bonusmamma. To fantastiske mennesker som er elsket og dypt savnet.», skrev Cecilie Bårdsen.

Pensjonert brannmann

72-åringen Nils Johan Bårdsen var tidligere brannmann i Bergen, og beskrives som en hedersmann av brannsjef Leif Linde.

– Han var bilmekaniker i bunnen, men tilbragte mesteparten av sitt yrkesliv i brannvesenet. En lun, hyggelig og dyktig kollega, minnes Linde.

For brannmannskapene har det vært ekstra spesielt å lete etter sin tidligere kollega.