Han fikk prisen som egentlig skulle bli delt ut i Odda

Atle Berge fikk LOs første litteraturpris for sin bok om Alexander Kielland-ulykka i 1980 der 123 mennesker mistet livet.

DEL

Prisen, på 100 000 kroner, skulle etter planen bli delt ut under Jernrosa litteraturfestival i Odda 1. mai. Den ble som kjent avlyst på grunn av corona.

Initiativtaker og sjef for «arbeiderlitteraturfestivalen», Lars Ove Seljestad, var også nominert for sin vakre «Snøen stryk ut alle spor». Det samme var Amalie Kasin Lerstang for «Vårs».

LOs litteraturpris er ment å øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger. Den skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse, melder LO - helt i tråd med Seljestad sine visjoner for Jernrosa-festivalen.

«Prisen tildeles på bakgrunn av skriftlige verk som utmerker seg ved å gi økt forståelse og innsikt i levd liv, gjennom god formidling og høy litterær kvalitet. ( ...). Prisen skal gå til norsk litteratur».

Puslingar beskriver hvordan ulykkenpreger livet til datteren til en av de omkomne.

Samlaget, som har gitt ut boka, skriver blant annet dette om handlingen:

"(...) Heime i Nordhordland sit familien til oljearbeidaren Jonny og ventar på at telefonen skal ringje. Vi følgjer tenåringsjenta Marita vidare i livet, gjennom forelsking og opprør og i draumen om å bli oljeingeniør. Med seg har ho eit brennande ønske om å finne svar på kva som gjorde at Kielland velta. Skal ikkje nokon stillast til ansvar for at 123 oljearbeidarar mista livet på jobb? Puslingar gir innblikk i ungdomstid og framtidsdraumar prega av ei av dei mest dramatiske hendingane i Noreg i 1980-åra".

Prisvinneren (f. 1986) er fra Hjelmtvedt i Nordhordland, utdannet journalist og jobber som forfatterkonsulent for Norsk Forfattersentrum.Han har tidligere gitt ut tre bøker.

Sagt om Puslingar:

I denne boka er ikke olja og Nordsjøen en kulisse, boka lever og puster med oljeungen Marita som mista faren i ulykke og vil bli ingeniør. I denne boka er de som leser bøker om filosofi og romaner fra bokklubben de fremmede, mens de som kan betjene hydrauliske styringssystemer er de trygge. Og så er det en skikkelig god bok.

(Aslak Sira Myhre).Artikkeltags

Kommentarer til denne saken