– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at noen gjør dette for å skade dyr, sier finansbyråd og hundeeier Per-Arne Hvidsten Larsen til BA.

Det var søndag kveld at han var på tur sammen med dvergschnauzeren Hermine (2) i skogen ved Storåsen i Åsane.

– Da vi kom opp på toppen la jeg merke til at hunden plutselig ble veldig ivrig og opptatt av noe bak et tre. Jeg skyndet meg bort og der så jeg hva som lå der, forteller Larsen.

Bak treet fant han to store sjokoladeplater, druer og kjeks. Alt var dandert på ris av noe slag.

– Heldigvis var jeg såpass rask at jeg stoppet hunden før hun fikk i seg noe. Men det er utrolig ekkelt, sier han.

Tidligere i år, i midten av januar, omtalte blant annet Åsane Tidende valpen Klara som fikk i seg sjokolade og druer på tur på Rolland.

Funnet som ble gjort den gang var påfallende likt som det Larsen gjorde søndag kveld.

– Ikke første gang

Det er heller ikke første gang Larsen opplever noe slikt i området, forteller han.

– Jeg fant noe tilsvarende i fjor vår også. Dette er altså noe som noen har holdt på med i lang tid. Jeg kan ikke forstå at det er for noen annen grunn enn at man ønsker å skade dyrene. Vi vet jo at dyremishandling ofte henger sammen med andre ting, så det må jo være noen som ikke er helt frisk og som trenger hjelp, sier Larsen.

Etter at Larsen la ut historien på sin Facebook-profil har flere i kommentarfelt fortalt om lignende opplevelser andre steder i byen og hunder som har blitt syke etter tur.

– Hundeeiere må være oppmerksomme og ha hundene i kortere bånd. Vi pleier å la Hermine få gå med langt bånd og løpe rundt når det ikke er andre til stede. Men når folk gjør sånn som dette må vi ha henne i kort bånd så vi kan følge med. Det er trist at det skal være sånn, sier Larsen.

– Dette er ingen spøk!

Veterinær ved Anicura Dyresykehuset Bergen Nord, Hilde Røssland, er enig. Hun blir svært overrasket når hun hører at det har skjedd igjen.

– Oi. Når dette nå har skjedd flere ganger, er det all grunn for hundeeiere å være på alerten. Dette er en skjødesløs og skummel ting å gjøre, sier hun til BA.

Hun forklarer at når det gjelder druer er det ulikt hvordan hunder reagerer på det. Noen kan spise flere uten at de blir syke, mens for andre kan en være nok til at situasjonen blir alvorlig. Man vet ikke hvem som reagerer.

– Sjokolade inneholder teobromin som er svært giftig for hunder. Alt etter størrelsen på hunden og hvor mye de får i seg. Man skal alltid ta det på alvor om hunden har fått i seg sjokolade. Hundene kan reagere etter noen timer, bli veldig urolige, pese, få oppkast og kramper. Om hunder har fått i seg sjokolade bør man ta kontakt med veterinær for å tømt magen raskt, sier Røssland.

Hun er rystet over at dette nå har skjedd igjen.

– Da ble det straks mer alvorlig. Det er kjempeviktig at hundeeiere er obs nå. Og uansett årsak til hvorfor noen gjør dette, om det er for å skade, få oppmerksomhet eller være morsom, så må de forstå at dette alvor. Hunder kan faktisk dø av dette. Dette er ingen spøk! sier hun bestemt.

– Fjern det

Røsslands klare oppfordring til hundeeiere er å følge med når de går på tur.

– Kommer man over noe, ta bilde og for all del, ta det med deg vekk, sier veterinæren og får støtte fra politiet.

– Dersom man som turgåer kommer over noe sånt, ta det med deg og kast det på en trygg plass slik at verken dyr eller barn får det i seg. Vi vet jo ikke hva som er i dette, sier fungerende politistasjonssjef ved Bergen nord politistasjon, Merethe Toppe.

Hun forklarer at politiet er kjent med sakene gjennom mediene, men de har ikke fått meldt noen hendelser direkte.

– Vi har ingen holdepunkter for å si hvem som gjør dette eller hva hensikten er. Det er helt ok om noen som kommer over dette melder det til politiet. Vi samler informasjonen. Men vårt klare råd er at man fjerner det, sier Toppe.