Før i tida var fotballen brun, hadde snøring og var blytung.

Du hadde fotballsko omtrent som vernesko og begynte ikke å trene mer enn to ganger i uka – etter jul. Du reiste på kamper til Halsnøy, Etne eller Bjoa og noen ganger ble kampene stanset fordi melkeruta kom. Av og til tok vi båt fra Fjæra og havna noen ganger på Rubbestadneset.

Men dette var i gamle, gamle dager, den gang de hadde bare èn ball. Og vi som nå er 80 år og vel så det, hørte det da de fortalte det. Noe var bløff. Det var rart med det. Og noen ganger var vi ikke født en gang, enda så gamle vi er nå.

Etterpå – det var i den tida Ole la opp, omtrent samtidig som Pelé var 17 år og slo svenskene «hailt ilaina» og vi fra Odda reiste til Haugesund og Ole var med som tilskuer.

Han hadde lita tru på haugesundere og han skulle se når Odda slo Haugar. Vi hadde til og med en østlending på laget som hadde spilt på Vålerengen og kunne triksa med ballen. Odda tapte 8–0 og Ole sa at det «det derre e’kje noe oddalag, det e’ eit lag som e’ på gjennomreise fra Edland i Telemark».

Det var i den tida Malvin scora åtte sjølmål på fem B-kamper. Og Tom Dahle scora sjølmål fra midtstreken. Ballen blei tatt av vinden, havna tverrliggeren og spratt i ræva på målmann Kurt og rett i nota. Og fremdeles var fotballen tung og hadde pløse og snøring og alle fotballsko var svarte med skruknotter. På Gratishaugen satt Dinka med sine undersåtter og noen flasket pils og ropte til Kjell:«Skyt – dårlig keeper !!»Johnny Valle var oppmann og sto aleine med sigarett i kjeften og tok del i kampene. Han nikka, sparket og sprang på stedet hvil. Johnny var svett etter kampene.

Og Sverre Hjørnevik gikk att og fram bak tribunen og hadde ikke nerver til å se Arve og Kjell spilte på laget. Vi andre kunne betalt ekstra for å se Johnny sine ensomme fotballkamper. Sånn var det før i tida, den gang Iversen var borti ballen i Sauda fjorten ganger. Han streka fjorten ganger på sidelinja. Iversen betalte både reisen og ølet sitt sjøl, I dag er det VM i ørkenen og i et land som er «tjukk i peng» og som driver noe som ligner på hvit slavehandel og som ellers «eier» FIFA-presidenten. Fotballskoene er ikke svarte lenger, fotball er fortsatt er folkets sport unntatt noen søkkrike personer som har greie på penger.

Det var kjekkere før.

Den gang fotballen var brun og Arild Holm var verdens raskeste spiss. Eller som på bildet – Kjell Hjørnevik og Svein Valle – de spilte fotball for snart 50 år siden.