(Haugesunds Avis)

POLITKK [Nettavisen]: De siste årene har det blitt stadig færre gode grunner til å ha med seg lommebok. Kontanter er nesten ikke i bruk, månedskortet er for lengst digitalt – og mobilen er i ferd med å ta over som kredittkort.

Og nå bekrefter samferdselsminister Jon Georg Dale at også førerkortet er noe du kan droppe å ha med deg på biltur.

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, uttaler Dale i en pressemelding.

Nye regler ut på høring

Dette skjer i forbindelse med at Vegdirektoratet sender nye regler ut på høring.

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte. Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Han understreker at det fysiske førerkortet fortsatt vil eksistere – og at det blant annet vil være nødvendig i utlandet.

Om alt går etter planen vil førerkortet kunne legges over på mobilen i løpet av høsten 2019.

Samferdselsdepartementet har ikke umiddelbart kunne svare på om dette også betyr at mobilen nå vil bli å regne som gyldig legitimasjon.

Har snudd i synet

Det er nå ganske nøyaktig et år siden Statens vegvesen uttalte at de ikke hadde planer om å følge Finland, som har testet en lignende løsning.

– Dette ligger ikke i planene våre nå, men det er interessant. Det er en internasjonal gruppe som jobber med virtuelle førerkort, men dette vil nok være et stykke fram i tiden, sa seniorrådgiver Kirsti Bjørnaas.