Gå til sidens hovedinnhold

Oppdrett i fjellhaller

Artikkelen er over 4 år gammel

Lingalaks ønsker seg oppdrettsanlegg i fjellet dersom det åpnes opp for flomtunnel med kraftverk i Opo.

Intensjonsavtalen med Sunnhordland Kraftlag (SKL) henger sammen SKL sine planer om kraftverk/flomtunnel i Opo-vassdraget.

– Vi synes det er svært gledelig å finne synergier mellom ulike typer næringsliv, forteller Kjetil Hestad, miljø- og samfunnskoordinator i Lingalaks.

Behovene godt ivaretatt

Han sier de har latt seg begeistre av SKL sine planer for flomtunnel og kraftverk i Opo-vassdraget, da en slik ordning vil føre til at Lingalaks sitt behov for ferskvann vil bli godt ivaretatt.

– Vi har i denne prosessen hatt et bra samarbeid med både SKL og Odda kommune. Det har vært en stor planprosess fram til nå. Dersom planene blir realisert vil vi nytte både fjellet og vannet til produksjon av stor smolt, såkalt post-smolt viss størrelse gjør at de trenger kortere opphold i sjøen, forklarer Hestad.

15 nye arbeidsplasser

Lingalaks har planer om et stort oppdrettsanlegg inne i fjellet på den vestlige siden mellom Sandvinvatnet og Sørfjorden.

– Det er snakk om fem store fjellhaller ved siden av hverandre, pluss et kontor- og administrasjonsbygg på utsiden. Et anlegg av slike dimensjoner fins ikke på nasjonalt plan, sier miljøkoordinatoren i Lingalaks.

Kontorbygget er planlagt å bygges i parken nord for Hestavoll barnehage. Hestad sier hele anlegget er et kostbart prosjekt som vil koste mange hundre millioner kroner.

– Oppdrettsanlegget vil skape 15 nye arbeidsplasser i Odda, og vil dessuten føre til ytterligere verdiskapning for det lokale næringslivet, understreker han.

Les også: Kommunen kan dra nytte av steinmassene

Hestad sier Lingalaks følger SKL sitt arbeid tett, og de vil umiddelbart etter en eventuell godkjennelse fra NVE skru sammen en organisasjon og starte sitt arbeid parallelt med tunnel og kraftverk.

Næringsvennlig

Lingalaks har hatt  interesse for Odda i lang tid, og hadde først planer om å etablere et oppdrettsanlegg på Hjøllotippen.

– Odda er virkelig en næringsvennlig kommune, sier Hestad og skryter av samarbeidet med ordfører og administrasjon.

– Alternativet til våre planener er potensielle nye flomsituasjoner, med fare for både materielle og menneskelige skader, uttaler han.

Kommentarer til denne saken