– Husk at du skal ha huden hele livet!

Vi nyter sola i påsken, men for mye sol øker også risikoen for føflekkreft og annen hudkreft.

Vi nyter sola i påsken, men for mye sol øker også risikoen for føflekkreft og annen hudkreft. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi må bli mye bedre til å beskytte oss mot sola, advarer helsepolitiker før nordmenn tar påskeferie i fjellet.

DEL

(Siste) – For de fleste er påsken forbundet med sol, men det kan bli tøft for en vinterblek hud. Bruk solkrem og beskytt deg mot hudkreft. Forebygging er bedre enn behandling. Også mot solskader, sier Sveinung Stensland, helsepolitiker for Høyre, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hudkreft er utbredt

Stensland har god erfaring med nordmenns helse. Ikke bare som helsepolitiker på Stortinget, men også som ansatt i apotekbransjen i 20 år. Stensland er farmasøyt, og har i lang tid kommet med råd til nordmenn som skal på ferie.

– Vi er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, og vi må derfor bli bedre til å beskytte oss mot solen med solkrem, sier Høyre-politikeren med en klar oppfordring til ferieklare nordmenn i påsken.

– Vi vil jo gjerne ha en aktiv og sunn befolkning med færrest mulig krefttilfeller, føyer Stensland til.

Det kan ta ett kvarter

Nordmenn nyter sola i påsken, men for mye sol øker også risikoen for føflekkreft og annen hudkreft.

– Huden skal du ha hele livet, det er viktig å ta vare på den, understreker Stensland.

Overdreven soling gir både helsefare, misfarging og flere rynker. Når solen er sterk og huden uforberedt etter en lang vinter, kan man få skader på huden etter bare ett kvarter.

– Det er ikke så rart at nordmenn setter seg i solveggen så snart anledningen byr seg, men en vinterblek hud er dårlig beskyttet mot forbrenning, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, og vi må derfor bli bedre til å beskytte oss mot solen med solkrem, sier helsepolitiker Sveinung Stensland (H).

– Vi er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, og vi må derfor bli bedre til å beskytte oss mot solen med solkrem, sier helsepolitiker Sveinung Stensland (H). Foto:

Må bli flinkere

Norge har høy forekomst og høy dødelighet av føflekkreft. Bare New Zealand, der ozonlaget er svært svekket, har høyere dødelighet for denne kreftformen, ifølge Kreftregisteret.

– Slik trenger det ikke å være. Vi må bli flinkere til å beskytte huden mot for mye intens sol, sier Stensland, og minner om hvor viktig det er å smøre seg med solkrem.

– UV-strålingen her i nord er høyere enn mange tror, spesielt i fjellet. Derfor må vi tenke på solkrem også om våren, sier Stensland, og legger til at det er bedre å bruke gammel solkrem enn ingen solkrem. Det er viktig at du smører jevnt og rikelig, og gjerne en halvtime før du skal ut i solen.

Bruk solkrem og beskytt deg mot hudkreft. Forebygging er bedre enn behandling.

Sveinung Stensland, stortingsrepresentant (H)

Ta forholdsregler!

Bruk solkrem med minst faktor 15 og gjerne vesentlig høyere om du har ømfintlig hud eller skal være ute i sterk sol. Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

– Det er ikke farlig å sole seg. Snarere tvert imot. Det betinger imidlertid at det tas forholdsregler. Å være i solen er bra for kropp og sjel, men pass på så du ikke blir solbrent, sier han. (ANB)

Artikkeltags