Folketeatret skal sette opp musikalen til ABBAs Björn Ulvaeus og Benny Anderssons musikal i fullskalaversjon, skriver BA.

«Chess» ble første gang satt opp som musikal i London i 1986, men Abba hadde gitt ut musikken som dobbeltalbum i 1984. En lengre konsertturné fulgte denne utgivelsen.

Historien er basert på rivaliseringen i sjakkverdenen mellom amerikanske og russiske spillere. Den kalde krigen mellom Østblokken og USA er også bakteppe. Tim Rice har skrevet teksten og de to herrene i ABBA sto for musikken i kjærlighetsthrilleren.

Karoline Krüger spiller Florence som er manager til den amerikanske spilleren men utvikler varme følelser for hans russiske motpart, Anatolij som spilles av Andre Søfteland.

Det er en lang liste store hits i musikalen, blant dem «One Night In Bangkok», «I Know Him So Well» og «Anthem»!

Premiere neste vinter

Krüger og Søfteland går dermed inn i en rekke av svært kjente artister som har gitt liv til «Chess». Den første oppsetningen hadde for eksempel Elaine Page og Tommy Körberg i de to samme rollene.

Tim Rice (som også står bak storsuksesser som «Jesus Christ Superstar» og «Evita») tok initiativet til musikalen og skrev teksten. Han fikk ideen under det legendariske oppgjøret mellom amerikanske Bobby Fischer og sovjetiske Boris Spasskij på Island i 1972. Dette oppgjøret ble av mange oppfattet som et symboil på rivaliseringen mellom vest og øst under den kalde krigen.

Temaet ble også aktualisert av sjakk-oppgjør mellom den russiske avhopperen Viktor Kortsjnoj og Anatolij Karpov som holdt seg inne med regimet i Sovjetunionen.  

Folketeatrets versjon av «Chess» har premiere i februar 2020.