Roeren Olaf Tufte har i mange år hatt som mål å gå det som ofte kalles «Verdens hardeste skirenn» - Expedition Amundsen, men det har aldri passet inn i planene. I 2017 passer det derimot perfekt og derfor stiller han på startstreken på Haukeliseter 2. mars 2017.

- Expedition Amundsen er den ultimate utfordringen! Jeg har forsøkt å få det til flere ganger og gleder meg til å endelig kunne stille til start, sier Olaf Tufte til arrangøren.

Tufte går sammen med de erfarne deltakerne Øyvind Lillehagen og Halvor L. Wang på Team Rab/Åsnes.

«Verdens hardeste skirenn»

Expedition Amundsen kalles ofte «verdens hardeste skirenn». Den dag i dag benyttes den aktuelle ruta til forberedelser for ekstreme polarekspedisjoner. Deltagerne krysser Hardangervidda med pulk, enten alene eller som lag med 2 eller 3 deltagere. Ruta er verken merket eller oppkjørt, men deltagerne må innom sjekkpunkter underveis.

Man kan forvente svært skiftende vær. Fra strålende solskinn og påskeføre til regn, snø og sterk vind i løpet av få timer. Temperaturen er forventet å ligge et sted mellom -5°C og -25°C. I tidligere utgaver av løpet har deltagere blitt ligget værfaste i opptil 36 timer på grunn av dårlig vær. Det gjelder å være forberedt på alt!

Alt av nødvendig utstyr – mat, klær, kart og kompass må deltagerne selv frakte med seg i pulken som fort kan veie over 40kg. Ønsker man hvile sover man i telt. Ingen assistanse blir gitt underveis i løpet, bortsett fra i nødstilfelle.

Kunnskap og kjennskap til fjellet

For å kunne delta på Expedition Amundsen kreves det at man har kunnskap om og kjennskap til fjellet på vinterstid. Derfor må man kunne dokumentere at man har erfaring fra tilsvarende vinterekspedisjoner, deltatt på Expedition Amundsen tidligere eller delta på «Amundsen Treningssamling» i forkant av løpet.