Gå til sidens hovedinnhold

– En fantastisk følelse

■ Til Trolltunga med krykker og rullestol

Artikkelen er over 6 år gammel

Svenske Aron Anderson besteg nylig Trolltunga med krykker og rullestol.

– Det var en wow-opplevelse, sier Aron Anderson fra Stockholm, etter den meget imponerende prestasjonen i helgen.

Anderson fikk kreft som sjuåring, og etter en operasjon da han var ni år, havnet han i rullestol, med svært begrensede muligheter til å bruke føttene. Han har likevel ikke latt det holde ham tilbake videre i livet.

– Jeg er opptatt av å pushe egne grenser, og er vel en av få eventyrere i rullestol, sier han til Hardanger Folkeblad.

Finland neste

Av tidligere prosjekter har Anderson blant annet besteget Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise i 2013, og i fjor var han til topps på Galdhøpiggen. Neste utfordring blir å svømme fra Åland (Finland) til Sverige.

– Jeg elsker å utfordre meg selv og å gjøre spennende prosjekter som kanskje kan inspirere andre. Men først og fremst var det et utrolig vakkert bilde jeg så av Trolltunga for et par år siden som gjorde at jeg ville dit, sier han.

Les også: Turistene kommer!

Eventyreren forteller om en strevsom tur til topps. Rullestolen kunne han bare benytte i korte perioder, men han bruker en spesiell metode med krykkene, hvor han skyver seg frem, mer enn å bruke beina.

Andre steder måtte han nærmest ake seg fremover i terrenget. Føret gav også en ekstra utfordring.

Snø

– Det var mye snø. Noen sa til meg at det ikke har vært så mye snø på Trolltunga på denne tiden på hundre år. Det gjorde turen ekstra utfordrende, og tøffere enn jeg hadde trodd på forhånd, sier han.

Anderson forteller at han og følget, som hjalp til med å bære utstyret, brukte 11-12 timer opp til Trolltunga. Tur-retur brukte de rundt 20 timer.

Les også: - En opplevelse vi aldri vil glemme

– Jeg var utrolig sliten, og det verket i hele kroppen. Men det å sitte på spissen av Trolltunga var en fantastisk følelse.

Anderson holder også inspirasjonsforedrag, og sier at han gjerne kommer tilbake til Odda for å fortelle om opplevelsen ved en senere anledning.

Kommentarer til denne saken