Nå starter OBOS byggingen av sitt hittil største vannkraftverk

Bygger kraftverk: Byggingen av et nytt kraftverk i Herand starter i november og kraftverket vil etter planen stå klart høsten 2020, ifølge boligbyggkonsernet OBOS.

Bygger kraftverk: Byggingen av et nytt kraftverk i Herand starter i november og kraftverket vil etter planen stå klart høsten 2020, ifølge boligbyggkonsernet OBOS. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

OBOS Energi starter nå byggingen av sitt hittil største vannkraftverk. I 2020 skal et nytt kraftverk i Herand i Jondal stå ferdig.

DEL

Det melder konsernet OBOS i en pressemelding onsdag. Konsernet er Norges største boligbyggelag, men har den siste tida også bygget flere kraftverk, blant annet to i Hardanger.

Allerede i 2016 inngikk selskapet en aksjekjøps- og fallrettsleieavtale med grunneierne ved Herand Kraft AS.

Kraftverket skal produsere cirka 78 GWh, som er nok til å dekke et årlig strømforbruk for 7800 OBOS-leiligheter.

Les også: Her åpnet to småkraftverk på samme dag: – Dette er vannkraftens Mekka

Byggingen starter ifølge selskapet i november og kraftverket vil etter planen stå klart høsten 2020, heter det i en pressemelding.

– Innen sommeren 2019 forventer vi å produsere strøm tilsvarende forbruket til 19 000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter. Det er et viktig skritt på veien mot å bli klimanøytrale, sier Marius Asheim, daglig leder OBOS Energi.

I Veitastrond i Luster kommune bygger OBOS i dag to kraftverk; Eldelvi og Svardøla. Disse forventes å ferdigstilles i løpet av høsten 2018.

OBOS har allerede fem kraftverk i drift i Kvitno, Langedal, Strupen, Bråberg og Espeelvi med en samlet produksjon på 70 GWh.

Les også: Vil gje straum til elferjer

I tillegg er det påbegynt anleggsarbeider ved tre nye vannkraftverk i Fjærland, i Sogndal kommune, som får navnene Botna, Skeidsflåten og Tverrdalselvi. I løpet av det neste året skal hele åtte vannkraftverk settes i drift.

Artikkeltags