– Vi sier ja til 60 prosent utslippskutt, nei til nye oljelisenser og ja til 65 milliarder til klimatiltak i utviklingsland. Vi stemmer for å erklære klimakrise, slo MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm fast da forslag fra SV og MDG ble debattert i Stortinget torsdag.

– Vi stemmer for en styrt utfasing av olje- og gassnæringen. Vi stemmer for et nytt, ambisiøst klimaforlik og for at regjeringen skal si nei til en ny rullebane på Gardermoen, sa hun.

29. mars demonstrerte 40.000 ungdommer for en bedre klimapolitikk, og SV og MDG tok sammen med seg kravene deres inn i stortingssalen. Den globale protestbevegelsen er fremfor alt inspirert av den svenske aktivisten Greta Thunberg.

– Det er ingen tvil om at vi må gjøre mye mer for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen under 1,5 grader, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Bildeserie

Klimastreiken i Odda: - Det er vi som skal leva i det rotet dei lagar no

 

– Regjeringen må gjøre mer av det vi er i gang med. Vi må fortsette å satse på kollektivtransport, sykkel og gange i de store byene. Vi må fortsette å satse på jernbane, som økte med 5 prosent i fjor, sa han.

Frps Terje Halleland reagerer på at SV og MDG fremmer forslag det ikke er beregnet kostnaden av.

– Jeg reagerer på at etablerte partier velger å kopiere urealistiske krav, uten å tenke gjennom hvilke konsekvenser disse forslagene vil få for økonomien, arbeidsledigheten og ikke minst for klimaet, sier han.