(Nettavisen:) Om dagen blir flere nye elbiler stående usolgt. Det tror leder for Norges Bilbransjeforbund, Stig Morten Nilsen, er fordi regjeringen økte alle avgiftene relatert til elbiler ved årsskiftet.

– Samtidig som rentehevinger og alle andre økte kostnader belaster husholdningene. Nå er det knapt noen økonomiske fordeler ved å kjøpe, eie og bruke elektriske biler, sier han, og fortsetter:

– Da sitter det lenger inne for mange å akseptere de ulempene elbilene tross alt har, som for eksempel rekkevidde, tidsbruk, planlegging og pris på lading, for å nevne noe.

Hos en bilforhandler i Skien merker de godt nedgangen i elbilsalget:

– Nybilsalget er enormt krevende nå, sier Tom Grave hos Motorforum til Varden.

Han sier til avisen at salgsnedgangen man ser nå kan få solide, negative konsekvenser for bransjen.

– Det er mange som går i minus, og til slutt går dette utover arbeidsplasser til vanlige folk, sier Grave.

Ekspert om elbil-priskuttene: – Uvanlige rabatter

Omsetningsreduksjon på over 30 milliarder

Nilsen sier at salget av nye biler, altså inngående av nye kontrakter, er redusert med over 50 prosent i årets første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Dette er normalt biler for levering andre halvår, som tilsier en høy reduksjon i omsetningen neste halvår sammenlignet med 2022.

Ifølge Norges Bilbransjeforbunds analyser estimerer de en omsetningsreduksjon hos norsk bilbransje på over 30 milliarder kroner sammenlignet med i fjor.

Eksport av bruktbiler til værs: – En utvikling uten historisk sidestykke

Samme situasjon ut neste år

Nilsen sier at norsk bilbransje normalt er svært tilpasningsdyktig og vant til endringer i rammebetingelsene:

– Men denne gangen kommer det med en rekke andre forhold som påvirker kjøpekraften. Vi forventer at dagens situasjon opprettholdes ut 2024, og i et slikt perspektiv vil det være naturlig at bedriftene tilpasser sin totale kostnadsbase til en betydelig reduksjon i omsetningen.

Han sier videre at det per nå ikke er noen signaler på omfattende nedbemanninger, men det kan tenktes at færre stillinger som det ikke er behov for blir erstattet etter naturlig avgang.

– Vi har for øvrig gjort finansministeren oppmerksom på dette, og bedt om at de ikke forverrer situasjonen ytterligere gjennom neste års statsbudsjett.

Rasfare fører til rekkeviddeangst: – Bør få myndighetene til å reagere

Denne artikkelen er hentet fra Nettavisen, en samarbeidsavis.