Odda Rutebuss hentet folk i hele kommunen, og kjørte dem hjem igjen etter forestillingen i Odda kino. Pensjonistforbundet hadde lagt opp til en musikalsk og historiefokusert forestilling.

Det var musikk av Ove B. Danielsen fra Odda, samt trekkspiller Magnus Solbakken og gitarist Erling Rognskog - henholdsvis fra Røldal og Sand.

De frammøtte, som fylte halve kinosalen, ble ikke bare servert musikk, de fikk også med seg filmen Industrieventyret, utlånt fra Kraftmuseet.

Oddbjørn Lynghammar fra Røldal fortalte om «Amerikafararene».

«Lynghammar viste bilder av sine forfedre, som emigrerte fra Austmannalia til Marshalltown i Iowa på midten av 1800 tallet, og fortalte levende om hvordan deres liv ble «over there». Han har selv reist over til det området forfedrene slo ned for å hilse på etterkommerne. Lynghammar hadde også et musikalsk innslag sammen med Magnus Solbakken, en sang han hadde skrevet til konas 60 årsdag», står det i en pressemelding fra Pensjonistforbundet Odda-Tyssedal, ved sekretær Aud Venaas.

Arrangøren opplyser at midlene til programmet kom fra statsforvalteren som et tiltak for å samle folk etter at covid-19 smitten er på retur.

Gjestene fikk servert kaffe og rundstykker ved ankomst i foajeen til trekkspillmusikk. Programmet ble ledet av leder Gunvor Riim Opedal, leder i Pensjonistforbundet Odda-Tyssedal.

«Det vil komme flere matineer ut på høsten en gang», står det i pressemeldingen.