LO-Gerd refser Drillo og Lahlum

LO-leder Gerd Kristiansen tar et oppgjør med dem som vil ta Norge ut av EØS.

LO-leder Gerd Kristiansen tar et oppgjør med dem som vil ta Norge ut av EØS. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ber EØS-opprørerne heller bruke kreftene mot den blåblå regjeringen.

DEL

LO-leder Gerd Kristiansen og påtroppende leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, ber EØS-opprørerne om å bruke kreftene mot den blåblå regjeringen i stedet for mot norsk EØS-medlemskap.

– Vi har et vedtak fra LO-kongressen som støtter norsk EØS-medlemsskap. Dette er en sentral del av LOs europapolitikk. Det er også kongressvedtaket vi i LOs ledelse forholder oss til, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kjente navn

For andre gang på relativt kort tid er det satt i gang en kampanje mot norsk EØS-medlemskap. Forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum har i likhet med Egil Drillo Olsen, leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, og partilederne Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt), skrevet under på et nytt opprop mot EØS-avtalen.

– Det er den blåblå regjeringen og ikke EØS-avtalen som skaper de største utfordringene i arbeidslivet. Det er regjeringen som innfører midlertidige ansettelser, som nå åpner for at vikarer kan betales dårligere enn fast ansatte, og som vil gjøre søndagen til en vanlig arbeidsdag. Jeg blir litt oppgitt over at noen nå vil at vi skal bruke kreftene på interne diskusjoner om EØS. Oppropet inneholder lite nytt, verken av navn eller argumenter, hevder Kristiansen.

Tre forbund

Tre av 24 LO-forbund har nå – etter kongressen – gjort vedtak som innebærer at Norge skal gå ut av EØS-avtalen. Gerd Kristiansen har likevel ingen tro på at den neste LO-kongressen kommer til å endre på LOs holdning til EØS. 

– Vi har bruk for en avtale med EU-systemet for å levere varer og tjenester ut av landet. Det er ikke noen tvil om at EØS-avtalen har tjent oss vel. Vi har med EØS-avtalen hatt stor vekst i både eksport, verdiskaping og sysselsetting. EØS-avtalen legger grunnlaget for både eksport og import og gir oss innflytelse på regler og standarder som norsk næringsliv må forholde seg til uansett, sier Gerd Kristiansen.

Mens tre forbund altså har sagt nei til EØS-avtalen, vil opprørerne bryne seg på landsmøtet til Fellesforbundet i oktober. Det er særlig dette landsmøtet det ferske oppropet prøver å påvirke.

Neppe nei

Påtroppende forbundsleder i det mektige Fellesforbundet, Jørn Eggum, har ingen grunn til å tro på noe nei-vedtak i forbundet.

– Den største gruppen som er organisert hos oss jobber i konkurranseutsatt sektor. De har sett at EØS-avtalen har vært en bærebjelke for at de skal kunne konkurrere med resten av verden. De har lært seg å leve med og av avtalen, sier Jørn Eggum til ANB.

Han gleder seg til debatten som kommer til å sette sitt preg på landsmøtet i Fellesforbundet. Han innrømmer samtidig at noen av direktivene knyttet til avtalen skaper noen utfordringer. (ANB)

Artikkeltags