Sp er nest størst med 22,6 prosent. Høyre fikk 6,2 prosent og MDG og Venstre fikk begge 4,6 prosent. MDG kan vise til en økning på 3,4 prosent fra forrige valg.

Av 244 elever ble det avgitt 208 stemmer, noe som gir en valgdeltakelse på 85,3 prosent, ifølge Norsk senter for forskningsdata som er nasjonal arrangør av skolevalget.

Også på landsbasis er Ap det største partiet etter skolevalget med 26,6 prosents oppslutning. Høyre er nest størst med 12,9, prosent mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent.

– De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF til NTB.

Hardanger Folkeblad inviterte ordførarkandidatane til dei tre største partia for å få svar på kven som kan bli ordførar etter valet.

MDG går kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.

– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Bilshow og politisk valgkamp

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2.

– Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.

Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.

– Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.

MDG har på sin side en sterk vekst sammenlignet med skolevalget i 2017. Også Venstre og Senterpartiet går fram sammenlignet med forrige skolevalg, påpeker han.