Mitt Romney i seiersrus

Mitt Romney kunne juble etter nominasjonsvalget i Illinois.

Overlegen seier til Romney

Mitt Romney vant en overlegen seier i Republikanernes nominasjonsvalg i den amerikanske delstaten Illinois.

Publisert 21.03.2012 kl 09:03 Oppdatert 21.03.2012 kl 09:50

Tips ein venn på e-post:


...
Mitt Romney vant overlegent i Illinois. Foto: AP Video

Da nesten alle stemmene var talt opp, lå Romney an til å få 47 prosents oppslutning. Hans nærmeste utfordrer, kristenkonservative Rick Santorum, lå an til å få 35 prosent.

– Jeg tilbyr et ekte valg og en ny start, sa Romney i sin seierstale foran jublende tilhengere i en forstad til Chicago.

Med seieren i president Barack Obamas hjemstat har Romney tatt et nytt skritt i retning av å bli Republikanernes kandidat ved presidentvalget til høsten. Resultatet vil gi ny tyngde til argumentet om at de andre republikanerne i nominasjonskampen bør trekke seg, slik at partiet kan samle seg om den tidligere guvernøren i Massachusetts.

– Jeg stemte på Romney fordi jeg tror han er kandidaten med best sjanse til å slå Obama, sa George Paterson (77) etter å ha avgitt stemme i forstaden Wilmette utenfor Chicago tirsdag.

Mange analytikere har pekt på at det er Romney som trolig vil ha best muligheter til å kapre stemmer fra uavhengige sentrumsvelgere. William Florida, som vanligvis stemmer på Demokratene, åpner for at den tidligere Massachusetts-guvernøren vil kunne klare å kapre i alle fall hans stemme.

– Det er best å ha to gode kandidater i valget til høsten, mener Florida.

I tillegg til Rick Santorum er også kandidatene Newt Gingrich og Ron Paul med i de republikanske nominasjonsvalgene. Men begge de to sistnevnte havnet langt bak i valget i Illinois.

Romney mener ingen av de tre har noen sjanse til å ta ham igjen før Republikanernes landsmøte, hvor partiets presidentkandidat formelt pekes ut. Slik det ligger an nå, vil Romney sikre seg over dobbelt så mange delegater på landsmøtet som Santorum.

Likevel er det lite som tyder på at noen av de republikanske kamphanene har tenkt å kaste inn håndkleet med det første.

Etter at resultatet fra Illinois var klart, fyrte Santorum av en ny kraftsalve mot den tidligere forretningsmannen Romney.

– Vi trenger ingen direktør. Vi trenger en som kan rykke de offentlige myndighetene opp med roten og kaste dem ut, sa Santorum, som ønsker mye mindre statlig styring i det amerikanske samfunnet. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

På framsida no


...

Det kjem meir nedbør

Tips oss: TIPS: Send e-post ,SMS/MMS: kodeord TIPSHAF + tekst/bilde til 2470,Telefon: 53 65 06 20

Det er meldt meir nedbør i helga, men NVE er ikkje bekymra for ny flaum. Saman med lensmannen vurderer ein geolog no om fleire skal få flytta heim.

...

Odda har ikkje flaumsonekart

Medan Eidfjord har flaumsonekart, har ikkje flaumramma Odda dette. NVE seier det er dyrt, og teknisk sjef Jostein Eitrheim seier at dette ikkje er godt nok.

...

Gjennomgang og restriksjoner

- Det er fremdeles fare for ras og vi oppfordrer folk til å respektere sperringene, sier lensmann Terje Kvalvik.

Brann på Boliden

Politi og brannvesen rykket torsdag kveld ut til en brann på Boliden på Eitrheimsneset.