– Seriemorder minner om Breivik

Drapene på jøder og soldater med afrikansk bakgrunn i Frankrike minner om framgangsmåten til Anders Behring Breivik.
Publisert 20.03.2012 kl. 08:11 Oppdatert 20.03.2012 kl. 13:06

Tips en venn på e-post:


Fakta om drapene i Frankrike

  • 11. mars: En sersjant på permisjon ble drept i Toulouse. Han var ikke i uniform da drapet skjedde. Soldaten hadde nordafrikansk opphav.
  • 15. mars: To fallskjermjegere med nordafrikansk bakgrunn ble drept mens de sto ved en minibank rett utenfor militærbasen i Montauban nord for Toulouse. En tredje soldat, med karibisk opphav, ble alvorlig såret og ligger i koma.
  • 19. mars: En lærer og tre barn i alderen fire til sju år ble drept ved en jødisk skole i Toulouse. En 17 år gammel skoleelev ble alvorlig såret. (Kilde: BBC) (ANB-NTB)
Klikk for å aktivere kartet
+
-

Kilde: Statens Kartverk/Geodata AS


– Målet var å drepe, og drepe flest mulig, her som i Norge, sier terrorekspert Jean–Yves Camus til Aftenposten.

En lærer og tre barn ble mandag drept ved en jødisk skole i byen Toulouse. Ifølge president Nicolas Sarkozy er det slått fast at gjerningsmannen er den samme som tidligere har drept tre soldater med afrikansk og karibisk bakgrunn.

Sarkozy har pekt på rasistiske og antisemittiske holdninger som et mulig motiv for ugjerningene. Ifølge det franske magasinet Le Point er tre tidligere soldater med nazisympatier ettersøkt for drapene.

– Ekstremt kaldblodig

Jean-Yves Camus, som er ekspert på terrorisme og høyreekstremisme, sammenligner seriemorderen med Anders Behring Breivik.

– Den franske gjerningsmannen har operert alene, og det er samme type våpen, samme ekstreme kaldblodighet, samme presise mål og trolig samme ideologi. Vi hadde alle en mistanke om at dette ville skje før eller siden, sier Camus til Aftenposten.

Norske terroreksperter har tidligere pekt på forskjeller mellom Breiviks antimuslimske ideologi og mer tradisjonell nynazisme. Nazismen kjennetegnes av jødehat, mens Breivik i sitt såkalte manifest gjør det klart at han har sympati med Israel.

Muslimske land

To av soldatene som ble drept i Toulouse og byen Montauban i forrige uke, har bakgrunn fra muslimske land i Nord-Afrika. Men ifølge BBC skiller de seg ikke utseendemessig fra etniske franskmenn.

Av den grunn skal det fortsatt være usikkerhet knyttet til hvorvidt gjerningsmannen ønsket å ramme muslimer og afrikanere. En annen mulighet er at han rett og slett ønsket å drepe franske soldater.

– Gjorde nazihilsen

De tre personene som angivelig er ettersøkt, tilhørte tidligere samme fallskjermregiment som to av de drepte soldatene, ifølge Le Point. Ekssoldatene skal ha blitt kastet ut av forsvaret etter at de ble fotografert mens de gjorde nazihilsen foran et flagg med hakekors i 2008.

Gjerningsmannen bak de sju drapene beskrives som kaldblodig og erfaren med bruk av skytevåpen. Da pistolen hans sluttet å fungere under mandagens angrep, skiftet han trolig til et nytt våpen og fortsatte å skyte. Vitner har fortalt at han løp etter barna i skolegården og skjøt dem ned.

Skjerper sikkerheten

Franske myndigheters vurdering av trusselnivået i regionen Midi-Pyrénées, hvor Toulouse ligger, er hevet til høyeste nivå. Over hele Frankrike er det iverksatt ekstra sikkerhetstiltak både ved jødiske og muslimske skoler. Også i USA og Norge er sikkerheten skjerpet ved synagoger og andre jødiske institusjoner.

– Dette kunne like gjerne skjedd i Norge, vi føler oss slett ikke trygge, sier lederen for Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, til Vårt Land.

– Vil prege valgkampen

I Paris gikk flere tusen mennesker gjennom gatene mandag for å minnes ofrene for skoleangrepet. Sarkozy og opposisjonslederen Franois Hollande deltok under en minneseremoni i en synagoge i den franske hovedstaden.

Dominique Reynie, som leder tankesmien Fondapol, tror drapene kommer til å prege valgkampen fram mot det franske presidentvalget neste måned.

– Valgkampen har vært dominert av en aggressiv tone og stor grad av populistisk retorikk. Den vil bli dempet siden velgerne vil kreve forsoning, sier Reynie til nyhetsbyrået Reuters.

Også hun trekker linjer til terrorangrepene i Norge, som hun setter i sammenheng med økt bruk av populistisk retorikk. (ANB-NTB)

På forsiden nå